Wandelen door het Vlaams mijnverleden

Ontdek de prachtige natuur van Belgisch Limburg! Hier vind je uitgestrekte heidevlakten, spiegelende waterplassen en prachtige groene bossen met hoge toppen.  Je wandelt door Bosland (het grootste bos van Vlaanderen) en de vallei van de Zwarte Beek. Je wandelt over vlonderpaden, langs paarse heide en moerasgebied. Limburg is ook het land van de verlaten kolenmijnen. In het unieke herbestemmingsproject Be-MINE bezoek je het Mijnmuseum van Beringen waar je de geschiedenis van de Limburgse steenkoolmijnen ontdekt.

3 dagen vanaf €199

Wandelen door het Vlaams mijnverleden

Ontdek de natuur en geschiedenis van Belgisch Limburg

 • per trein bereikbaar
 • comfortabel hotel middenin de natuur
 • verkenning van Bosland en de Vallei van de Zwarte Beek
 • wandeling over Militair domein, de habitat van wolvin Naya
 • bezoek aan Blueberry Fields met zelfpluk (exclusief)
 • bezoek aan Mijnmuseum met ondergrondse beleving
 • bezoek aan de grootste Moskee van Vlaanderen
 • met onze audio-app door de cité struinen (exclusief)
 • multiculturele lunch in de mijnwerkerswijk
Wanneer?

Deze wandeltocht kan enkel op vrijdag beginnen.

Voor wie?

Voor de liefhebber van geschiedenis, wandelen en Belgische gastvrijheid.

Kom je met de trein?

Wij regelen graag de tickets voor je. Vermeld je interesse in tickets bij de boeking en wij zullen kijken wat we voor je kunnen doen.

 • 2 overnachtingen in tweepersoonskamer in B&B de Kroonhoeve
 • maaltijden: 2x ontbijt en 1x lunch (op dag 2)
 • reisbeschrijving met route en GPS-tracks
 • audio-app
 • vervoer van en naar het arrangement
 • niet genoemde maaltijden
 • drankjes
 • reis- en annuleringsverzekering
 • boekingskosten inclusief calamiteitenfonds € 25 per boeking

De planning

Dag tot dag - Wandelen door het Vlaams mijnverleden

Dag 1

Aankomst in Beverlo​

Je komt aan bij een mooie landelijke hoeve, in Beringen, dat in 2020 gekozen werd tot Europa’s groenste stad. Je kan al een verkennende wandeling maken door Bosland, dat zichzelf aanprijst als het grootste ‘avonturenbos’ van Vlaanderen. De wandeling eindigt bij het Landerhuys waar je eventueel lekker kan dineren.

Via de uitgestrekte vlaktes op de heide kun je genieten van een heerlijke avondwandeling na het eten of loop je terug naar de B&B. Misschien schuiven jullie in de gezamenlijke woonkamer nog even aan bij de open haard!

wandelen belgisch limburg

Dag 2

Blueberry Fields

Na een heerlijk ontbijt trek je de ongerepte natuur in. Vanuit de B&B wandel je zo Bosland in. Als je de uitgewerkte route volgt, maak je een wandeling aan de rand van het militair domein. Hier zie je naast bos ook (paarse) heidevlaktes, zandduinen, turfputten en holle wegen. In de bekende Vallei van de Zwarte Beek  loop je over vlonderpaden door een moerasgebied met unieke fauna en flora.

Bij het Koersel Kapelleke kun je water tanken bij de heilige bron en de uitkijktoren beklimmen met prachtige vergezichten. In de middag kom je aan bij Blueberry Fields, waar je een korte wandeling kan maken met zelfpluk van blueberries. En er uiteraard ook van smullen (inbegrepen). Wat dacht je van een blauwe bessentaart met blauwe bessen thee?  Vanuit Blueberry Fields is het nog ongeveer een uurtje lopen terug naar de B&B. Voor het diner hebben jullie veel opties in de omgeving of misschien wandelen jullie wel weer naar Restaurant Landerhuys. 

Dag 3

Wandelen naar Be Mine​

Na het ontbijt trekken jullie de wandelschoenen weer aan en kun je een fascinerende wandeling maken langs de Beringse tris -een heuvel met prachtige vergezichten- en door het industrieel mijnerfgoed. Je beklimt zowel de natuurlijk tris als de Avonturenberg.

Je komt aan bij Be-mine, het ambitieuze herbestemmingsproject voor de voormalige steenkoolmijn van Beringen. Op de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen zijn er voor bezoekers volop mogelijkheden. Je kan je verdiepen in de Limburgse mijncultuur met een ondergrondse simulatie en een gidstocht door de oude gebouwen. Je kan door de multiculturele cité struinen met onze audio-app om de lokale verhalen te beluisteren, en uiteraard de prachtige Moskee bezoeken. Sportievelingen kunnen downhillen op de Avonturenberg of duiken/snorkelen in het grootste duikcentrum van België tussen duizenden tropische vissen. Een wandeling door de Vossenberg brengt je weer bij de B&B. (12 km) 

wandelen beringen

Overnachtingen

Waar slaap je?

Je logeert in B&B de Kroonhoeve in het gehucht Korpsel, in de omgeving van Beringen, aan het natuurgebied waar Bosland en de Vallei van de Zwarte Beek elkaar raken. Dit is een verbouwde boerderij uit de jaren 50. In de gezellige ontbijtkamer kan je genieten van een uitgebreid ontbijt. Er is ook een compleet ingerichte keuken waar je gebruik van mag maken. De Kroonhoeve ligt op bijna een kwartier fietsen van het centrum van Leopoldsburg. 

Wandelen in Belgisch Limburg

Ontspannen op avontuur

Goed om te weten

Ontspannen
op avontuur

Waarom boeken
bij Avontuur Dichtbij?

Lees meer

Avontuur Dichtbij is een groot voorstander van het openbaar vervoer, Beringen is met het openbaar vervoer bereikbaar. Na boeking ontvang je meer informatie over de bereikbaarheid met het openbaar vervoer.

De trip is op aanvraag. Na boeking maken we de reserveringen en nemen we binnen 2 werkdagen contact met je op. 

Hond mee? Dat kan! Vermeld dit dan bij boeking. Extra kosten €16. 

Op het moment van boeken kun je kiezen voor de Goed Weer Garantie. Wanneer je hiervoor kiest, kun je tot 7 dagen voor vertrek je boeking verplaatsen naar een andere datum. 

Reisbeschrijving Wandelen door het Vlaams mijnverleden

Na boeking ontvang je de reisbeschrijving waarin meer details staan over de route en locatie. 

Samengesteld door Kevin

Als Belg met meer dan 10 jaar ervaring als reisprofessional in Nederland, denk ik te weten hoe Nederlanders willen reizen. Ik organiseerde (groeps)reizen over de hele wereld en ging mee om als begeleider, zo leer je de reizigers echt kennen. Sinds enkele jaren inspireer ook vele Nederlanders over de mooiste  plekken in mijn thuisland, met name de Belgische provincie Limburg. 

Meer zoals deze trip