Amsterdam, de tolerante stad

3-daagse groepsreis

Amsterdam bloeit en groeit al sinds de 17e eeuw, met een multiculturele, internationale stad als resultaat. De stad stond altijd bekend als divers, gastvrij en tolerant maar is dat nog steeds zo? Tijdens dit micro-avontuur in kleine groep ga je op zoek naar hedendaagse tolerantie en ontmoet je kleurrijke Amsterdammers, broedplaatsen en bruggenbouwers.

‘Een vijand is iemand wiens verhaal je niet hebt gehoord’. 

Groepsreis Tolerant Amsterdam

Migratie, tolerantie en diversiteit in Amsterdam

In een tijd van verdeeldheid en discriminatie is het extra belangrijk om te kijken naar tolerantie en wat het werkelijk betekent. Maak kennis met de multiculturele samenleving van Amsterdam-Zuidoost en ga op pad in het Amsterdamse stadsdeel Oost. Je gaat eten in buurtcentrum de Meevaart, bezoekt verschillende broedplaatsen in de Bijlmer en stapt aan boord van de meest kleurrijke en inclusieve rederij van de stad.

Voor wie?

Voor ruimdenkende en nieuwsgierige  wereldbewoners. Dit micro-avontuur gaat door vanaf 8 deelnemers. 

 • 2 overnachtingen in 2-persoonskamer in appartement met gedeelde badkamer en keuken
 • maaltijden: 2 x ontbijt, 1x lunch, 1x diner 
 • 2 wandelingen met gids: door Amsterdam-Oost en de Bijlmer. 
 • boottocht door Amsterdam 
 • workshop Afrikaanse dans 
 • reisbegeleiding overdag
 • vervoer van en naar het startpunt
 • reis- en annuleringsverzekering
 • openbaar vervoer in Amsterdam
 • entree Tropenmuseum
 • boekingskosten inclusief calamiteitenfonds (€25 per boeking)
 • bijdrage SGR (€5 per persoon)
 •  

De planning

Dag tot dag - Groepsreis Tolerant Amsterdam

Dag 1

Aankomst in Amsterdam-Zuidoost, wandeling met gids

Vanaf de aankomst op treinstation Bijlmer-Arena of metrostation Bullewijk loop je in enkele minuten naar het meest kleurrijke gebouw in Amsterdam-Zuidoost: je accommodatie. Na het inchecken krijg je een rondleiding door de creatieve en culturele broedplaats en maak je kennis met de community. 

Al geïnspireerd door alle culturen? In de middag stap je in de metro en sta je binnen 20 minuten op het Waterlooplein. Hier ontmoet je de lokale gids voor een wandeling door Amsterdam-Oost, met de focus op migratie en tolerantie. In stadsdeel Oost wonen mensen met vele verschillende religies en komen duizenden verhalen op een fascinerende manier samen. 

De wandeling eindigt bij het unieke buurtcentrum de Meevaart in de Indische buurt, dat wordt gerund door 88 vrijwilligers van 26(!) verschillende nationaliteiten. Schuif aan in het restaurant waar de lekkerste wereldgerechten voor je klaar staan. Samen eten verbindt.

weekend amsterdam tolerant
weekend amsterdam tolerant

Dag 2

Bijlmer, wandeling en workshop

Vandaag blijf je in je ‘eigen buurt’ en maak je na het ontbijt een wandeling met gids door de Bijlmer, de meest bekende wijk van stadsdeel Zuidoost. Jullie duiken in de geschiedenis van zwarte emancipatiebeweging, bezoeken inspirerende culturele initiatieven zoals The Black Archives en ontmoeten bruggenbouwers die zich inzetten voor een inclusieve en diverse moderne samenleving. 

Ook hier verbindt eten! De wandeling eindigt met een heerlijke Surinaamse lunch van Mevrouw Mavis, die al ruim 30 jaar heerlijke gerechten bereidt én jongeren in Zuidoost opleidt. 

Na een wandeling door het Nelson Mandelapark kom je bij het Bijlmer Parktheater waar je een workshop Afrikaanse dans krijgt van experts in Afrikaanse kunstvormen: Untold. Wil je nog meer cultuur proeven? Ga dan eten in The World of Food met de lekkerste streetfood uit de hele wereld onder één dak.

Dag 3

Boottocht over de grachten

Ook vandaag is er nog genoeg te ontdekken. Je neemt de metro naar het Centraal Station. Je kunt je bagage achterlaten bij je accommodatie, of eventueel in een kluisje op het Centraal Station. Vlak bij het station ligt een bijzondere boot op je te wachten: een boot waarmee vluchtelingen ooit de overtocht naar Lampedusa hebben gemaakt. Rederij Lampedusa – de meest kleurrijke, meest inclusieve en meest sympathieke rederij van Amsterdam –  heeft de boot naar Nederland verscheept en opgeknapt. Tijdens een boottocht vertellen de gidsen verhalen van en over immigranten.

Na de boottocht heb je nog fijn wat vrije tijd om Amsterdam te ontdekken. Slenter door de stad, kijk je ogen uit en zoek een leuke plek voor je lunch: keuze genoeg!

In de middag bezoek je het indrukwekkende Tropenmuseum. De exposities in het museum vertellen allemaal een verhaal over culturele diversiteit. Hierna is het micro-avontuur afgelopen, en kun je terugreizen naar de Bijlmer, naar huis gaan of nog langer in het centrum blijven. De keuze is aan jou!

Overnachtingen

Waar slaap je?

B&B ZOH is een sympathieke en bijzondere accommodatie middenin Amsterdam-Zuidoost. Hier beleef je het echte multiculturele Amsterdam!

Je verblijft in een tweepersoonskamer in een vierpersoonsappartement met een eigen balkon, badkamer en keuken. Het ontbijt wordt geserveerd in café Oma Ietje, direct naast de B&B.

Ontspannen op avontuur

Goed om te weten

Ontspannen
op avontuur

Waarom boeken
bij Avontuur Dichtbij?

Lees meer

Avontuur Dichtbij is een groot voorstander van het openbaar vervoer, Amsterdam is goed bereikbaar per trein. Als je per auto reist, kun je parkeren in een P&R en de metro naar Bullewijk nemen.

Dit avontuur gaat door vanaf 8 deelnemers, en is te boeken voor groepen tussen de 8 – 15 mensen. 

Reisbeschrijving Groepsreis Tolerant Amsterdam

Binnen twee werkdagen na boeking ontvang je de informatie waarin meer details staan over de route en locatie. 

Avonturier Anouschka van Tours that Matter

Samengesteld door Anouschka

Op een missie om onze manier van reizen te veranderen, zodat we niet alleen onze reizen maar ook de wereld een stukje mooier maken! Ik gun iedereen de verbinding en rijke ervaring van een inspirerende reis, ook dichtbij huis.

 

Meer zoals deze trip