Beleef de
Nationale
Parken

Ontdek ze allemaal

Lees meer

Actief in het Dommeldal

Vincent van Gogh liet zich inspireren door het Brabantse land. En precies daar waar hij die inspiratie vond, ligt het Van Gogh Nationaal Park. Verschillende partijen werken hier aan versterking van de prachtige natuur, het rijke, Brabantse cultuurlandschap en het erfgoed van Van Gogh.

5-daags avontuur

Fietsen, wandelen en kanoën in Van Gogh Nationaal Park

In het stroomgebied van de Dommel hebben we een actieve reis uitgezet. Je fietst van Eindhoven naar Den Bosch en terug en verblijft in de dorpjes Nuenen – waar Vincent van Gogh het schilderij De Aardappeleters maakte – en Liempde. Je wisselt het fietsen af met prachtige wandelingen én een kanotocht over de meanderende Dommel. De magisch oplichtende steentjes van het beroemde Roosegaarde-Van Gogh fietspad maken dit microavontuur door het Van Gogh Nationaal Park compleet.

 • Wandelingen door de natuur en mooie Brabantse dorpjes
 • Kanotocht over de Dommel 
 • Beleef de magie van het oplichtende fietspad van Daan Roosegaarde
 • Verblijf in kleinschalige hotels en B&B’s
 • Ontbijt inbegrepen
Voor wie?

Voor sportieve personen die meer willen weten over de natuur en cultuur van Nederland.

 • 4 overnachtingen in kleinschalige hotels en B&B’s
 • 4 x ontbijt 
 • Kanotocht over de Dommel
 • Bijdrage aan natuurbeschermingsproject Stichting de Dommelbimd € 25 per boeking
 • Fietsroutes via app
 • Transport van en naar Eindhoven
 • Overige maaltijden 
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten inclusief calamiteitenfonds € 25 per boeking

De planning

Dag tot dag

Dag 1

Fietsen van Eindhoven naar Nuenen

Dit microavontuur begint in Eindhoven. Je kunt ervoor kiezen om je eigen fiets mee te nemen, zelf een OV-fiets te huren of via Avontuur Dichtbij een fiets met versnellingen. Op de fiets ga je op pad naar Nuenen. Vandaag leg je maar een korte afstand af, dus je hebt alle tijd om eerst het centrum van Eindhoven en Strijp S te verkennen. Je fietst langs het Eindhovens kanaal en passeert het oude Campina-terrein. Daar waar Strijp S al in de eindfase zit van transitie van industrie naar woon-, werk- en recreatielocatie staat het Campina-terrein in de start hiervan. Onderweg stop je bij een aantal watermolens, die Van Gogh ook heeft vastgelegd. In Nuenen kun je een bezoek brengen aan het Van Gogh museum.

Van Gogh raakte van kinds af aan geïnspireerd door de natuur. Vanuit het dominees-gezin werd hem meegegeven dat de natuur het dichtst bij de schepping stond. Deze overtuiging heeft hij zijn hele leven bij zich gedragen en inspireerde hem tot het maken van zijn mooiste landschappen. 

Je slaapt in een hotel in het centrum van Nuenen. Als het donker is, fiets je een stukje terug om het bijzondere Roosegaarde-Van Gogh fietspad te bewonderen.

Watermolen in Van Gogh Nationaal Park Nuenen
Kanotocht in Van Gogh Nationaal Park

Dag 2

Kanotocht over de Dommel

In de twee jaar dat Van Gogh in Nuenen woonde maakte Vincent een kwart van zijn oeuvre. Hij wilde een echte boerenschilder zijn omdat in zijn ogen de boeren het meest puur en echt waren; boeren stonden volgens Vincent het dichtst bij de natuur.  Vandaag staat een mooie fietstocht (29 km) en een mooie kanotocht (9,5 km) op het programma. Je fietst naar Sint-Oedenrode. Hier word je naar Son en Breugel gebracht, het startpunt van de kanotocht. Je peddelt in 2,5 uur terug naar Sint-Oedenrode. De tocht is afwisselend en je ziet veel vogels. De Dommel vormt in het Van Gogh Nationaal Park een van de vele beekdalen in de hoge zandgronden van Brabant. Hoge natuurwaarden in afwisseling met cultuurhistorische pareltjes in een landschap waar Van Gogh zijn natuur en het boerenleven zo treffend wist vast te leggen.

Na de tocht fiets je verder naar het lieflijke dorpje Liempde. Hier overnacht je twee nachten in een sfeervolle B&B.

Dag 3

Wandelen of fietsen in het Dommeldal

In de omgeving van Liempde zijn volop fietstochten en wandelingen te maken. De meeste wandelingen gaan door het Groene Woud, vlak onder Liempde. Met een beetje geluk zie je hier Scheekse edelherten. Bijzonder is het Duits lijntje vlakbij Liempde.  Het Duits lijntje was een in gebruik van eind 19de eeuw tot 1950 voor personenvervoer. Het is nu moeilijk voor te stellen, maar deze lijn was ooit een belangrijke verbinding. Vanaf 15 mei 1881 reden over dit spoortraject internationale sneltreinen waarmee men zonder overstappen van Londen via Vlissingen naar Berlijn kon reizen. Vanwege dit comfort maakten veel diplomaten en vorsten, waaronder de Russische tsaren, gebruik van dit traject op hun Europese reizen. Ook natuurgebied De Geelders ten noorden van Liempde is de moeite waard.

Fietsen in het Dommeldal

Dag 4

Fietsen naar Den Bosch

Het is weer tijd om op de fiets te stappen. Via een prachtige route fiets je naar Den Bosch (24 km). Onderweg kun je stoppen bij Stichting Dommelbimd, een uniek burgerinitiatief om een stukje authentiek Dommeldalgebied vlakbij het centrum van Boxtel te beschermen. Je komt langs het dorpje Esch, met verschillende terrasjes. Het 17de-eeuwse landgoed Haanwijk, met zijn oude binnenplaats, ommuurde tuin en eeuwenoude bomen is een perfecte plek voor de lunch. Wil je nog meer wandelen, stap dan ook af bij Bossche Broek, een mooi natuurgebied aan de rand van Den Bosch. Vervolgens fiets je het historische centrum van de stad in. In de middag heb je de tijd om het gezellige centrum van ‘s-Hertogenbosch te verkennen. Je overnacht in een mooie B&B. 

Dag 5

Prachtige fietstocht naar Eindhoven

We hebben een prachtige fietsroute naar Eindhoven voor je uitgezet van 58 km.

Aan de rand van Den Bosch kun je afstappen en een mooie wandeling maken bij natuurgebied de Moerputten.  Je wandelt over een fotogenieke spoorbrug en  over vlonders die over de natte delen van het natuurgebied gelegd zijn. Je fietst via de Loonse en Drunense duinen naar het gezellige stadje Oisterwijk. Heb je trek gekregen? Ga dan even langs bij de bakkerij van meesterbakker Robèrt van Beckhoven.

Via het bossen- en vennengebied fiets je naar Oirschot, nog zo’n gezellig stadje. Vervolgens fiets je via Park de Wielewaal, met de villa van Philips en de Philips Fruittuin, en Stijp S over de Groene Corridor terug naar Eindhoven. In Eindhoven stap je weer op de trein, terugkijkend op een geweldige én gezellige vakantie in het Brabantse land!

Spoorbrug in natuurgebied de Moerputten - Van Gogh Nationaal Park

Overnachtingen

Waar slaap je?

Tijdens dit microavontuur in het Van Gogh Nationaal Park slaap je in kleinschalige B&B’s waar je de Brabantse gastvrijheid zelf kunt ervaren. Het ontbijt is inbegrepen. 

Ontspannen op avontuur

Goed om te weten

Ontspannen
op avontuur

Waarom boeken
bij Avontuur Dichtbij?

Lees meer
 • Kleding voor verschillende weertypen
 • Wandelschoenen

Je kunt ervoor kiezen om je eigen fiets mee te nemen of een fiets te huren. Je kunt OV-fiets huren op het station van Eindhoven (zonder versnellingen) of via Avontuur Dichtbij bij een fietsverhuurbedrijf vlakbij het station.

Dit microavontuur door het Van Gogh Nationaal Park is op aanvraag. Na boeking nemen we meestal dezelfde dag, maar in ieder geval binnen twee werkdagen contact met je op.

Avontuur Dichtbij is een groot voorstander van gebruik van het openbaar vervoer. Eindhoven is prima te bereiken met de trein.

Op het moment van boeken kun je kiezen voor de Goed Weer Garantie. Wanneer je hiervoor kiest, kun je tot 7 dagen voor vertrek je boeking verplaatsen naar een andere datum. 

Reisbeschrijving

Na boeking ontvang je informatie waarin meer details staan over de route en locatie. 

Logo van Van Gogh Nationaal Park in Brabant

Van Gogh Nationaal Park

Van Gogh werd getroffen door de puurheid van het landschap en de mensen die erin werkten. Van Gogh had van huis uit meegekregen dat je in de natuur het dichtst bij de schepping was van God. Boeren stonden in de blik van Van Gogh dichter bij de natuur, het platteland was nog ‘echt’, puur en eerlijk.

Eén van onze grote uitdagingen nu is om de hedendaagse landbouw weer in harmonie met de natuur te brengen. Het Van Gogh Nationaal Park in ontwikkeling verbindt ‘oud land’ met prachtige natuurgebieden, cultuurlandschap en het erfgoed van Vincent Van Gogh. Innovatie met de spirit van Van Gogh zorgt voor een toekomstbestendig landschap dat oplossingen biedt voor hedendaagse, maatschappelijke vraagstukken.

Meer zoals deze trip