Trektocht Maashorst

Deze driedaagse trektocht door het prachtige natuurgebied de Maashorst is het bewijs dat je niet ver hoeft te reizen voor een prachtig micro-avontuur. De Maashorst is oeroud, maar mede vormgegeven door de mens. De trektocht voert je door heidevelden, weiden, bossen en stuifduinen, langs beekjes en akkerdorpen. De dagelijkse afstand is tussen de 15 en 18 km. Overnachtingen en tussenstops zijn bij gastheren van het IVN, die je met veel bevlogenheid laten kennismaken met hun omgeving. Een speciale app neemt je mee op ontdekkingsreis met bijzondere verhalen over de Maashorst. En met een beetje geluk sta je oog in oog met de indrukwekkende wisent, de Europese bizon.

3 dagen vanaf €169 per persoon (op basis van 2 personen)

Avontuur in de Nederlandse natuur

 • Meerdaagse trektocht door het natuurgebied de Maashorst
 • Trektocht samengesteld door natuurorganisatie IVN
 • Overnachtingen en tussenstops bij gastheren van het IVN, die je met veel bevlogenheid laten kennismaken met hun omgeving
 • Een speciale app neemt je mee op ontdekkingsreis met bijzondere verhalen over de Maashorst

De IVN heeft een prachtige meerdaagse trektocht samengesteld door het Natuurgebied de Maashorst. In de laatste ijstijd liet de Maas, die door dit gebied stroomde, grof zand en grind achter. Breuken in de aardkorst zorgden ervoor dat delen van de grond omhoog kwamen. Deze hoger gelegen delen, de horst, zijn nog altijd in het landschap terug te vinden. Zo ontstond ‘De Maashorst’. De bewoners hebben een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van de Maashorst, en gezorgd voor een divers landschap van heide, bos, weide, stuifduinen en akkerdorpen.

Voor wie?

Voor de sportieve wandel- en natuurliefhebber.

 

 • 2 overnachtingen
 • 2 x ontbijt en 2 x lunchpakket
 • Bijdrage IVN € 25
 • Speciale app met routebeschrijving en achtergrondinformatie over de Maashorst
 • Toeristenbelasting
 • Vervoer van en naar het arrangement
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten inclusief calamiteitenfonds €25 per boeking
 • Bijdrage SGR €5 per persoon

Dag tot dag

Dag 1 — Heesch naar Vorstenbosch (16,6 km)

Je begint je driedaagse Trektocht door De Maashorst aan de rand van het dorpje Heesch. 

Vervolgens ga je op pad. Je loopt door bos en kleinschalig akkerlandschap en komt langs natuurgebiedjes met bijzondere namen als Kanonsberg en Brobbelbies. De app geeft je  achtergrondinformatie over de natuur en de geschiedenis van het gebied. 

In het akkerdorpje Slabroek vind je Natuurcentrum De Maashorst, eveneens een IVN Gastheer van het Landschap. Je krijgt hier een kop thee met verse kruiden uit De Maashorst. Met nieuwe energie vervolg je je wandeling richting de Bedafse Bergen. Dit is een zandverstuiving die in de Middeleeuwen is ontstaan. Vanaf hier is het nog een korte wandeling naar Vorstenbosch. Je overnacht in een sfeervolle B&B bij een van de gastheren van IVN. ’s Avonds geniet je van een heerlijk diner.

maashorst
Maashorst
Foto: Hans Koster

Dag 2 — Vorstenbosch naar Zeeland (NB) (17,9 km)

De dag begint met een stevig ontbijt als voorbereiding op de wandeling van vandaag. De eerste stop is Gastheer van het Landschap De Mastworp die je een bijzondere vondst uit de oernatuur van De Maashorst laat zien. Je vervolgt je wandeling door een van de meest bijzondere geologische verschijnselen van Nederland: wijstgronden van de oeroude Peelrandbreuk. Hier zijn de hoger gelegen gebieden nat en de lager gebieden droog, precies andersom dus. 

Vlakbij Uden kun je een pauze nemen. Hier krijg je iets lekkers voor bij de koffie. Of nuttig wat verderop je lunchpakketje bij rustplek en natuurtuin Hengstheuvel, een van de vele burgerinitiatieven in De Maashorst.

Na Hengstheuvel loop je door prachtige bossen met soms een heideveldje richting het natuurhart van De Maashorst. Het pad voert langs het begrazingsgebied van de wisent, de Europese bizon. Met wat geluk zie je deze indrukwekkende oergrazers (tip: neem je verrekijker mee). Uiteindelijk kom je aan bij je volgende overnachtingsplek, een camping nabij het dorpje Zeeland. Je overnacht hier in een stoere ‘pod trekkershut’.

Dag 3 — Zeeland naar Heesch (18 km)

Na wederom een stevig ontbijt ga je op weg voor de derde en laatste dag van je trektocht door Maashorst. Je loopt door bossen, heidevelden en verstilde natuur. Onderweg passeer je Gastheren van het Landschap Natuurbegraven De Maashorst en de boshut van Charme-Camping Hartje Groen. Beide prachtige plekken om even uit te rusten. Je vervolgt je weg via de Munse Heide. Tegen het einde van de trektocht kom je bij het prehistorisch grafveld Paalgraven in het gebied Zevenbergen. Een bijzondere plek met een bijzonder verhaal. Vanaf Paalgraven is het nog maar een klein stukje naar Heesch. IVN gastheer Twan hoort graag hoe je de trektocht hebt ervaren!

Maashorst

Waar slaap je?

De eerste nacht verblijf je in een sfeervolle B&B in het dorpje Vorstenbosch. De tweede nacht verblijf je op een camping in een zogenaamde pod trekkershut. Hier heb je gedeeld sanitair.

Goed om te weten

Meenemen
 • kleding voor verschillende weertypen
 • goede wandelschoenen
 • snacks en water voor onderweg
 • eerste hulp
 • handdoek voor 2de overnachting
 • eventueel een powerbank om je telefoon tussentijds op te kunnen laden (het navigeren met de app vraagt veel van je batterij)
Beschikbaarheid

We maken gebruik van kleinschalige hotels dus de beschikbaarheid is beperkt.

Let op: het arrangement is op aanvraag. Wij nemen binnen 2 werkdagen na boeking contact met je op.

Hond mee? Dat kan! Vermeld dit dan bij boeking. Extra kosten €16 

Bereikbaarheid 

Avontuur Dichtbij is een groot voorstander van het openbaar vervoer. Het begin en eindpunt van de trek is te bereiken met de trein en vanaf station Oss een regiotaxi (en beperkt busvervoer). Het is ook mogelijk om met de auto te gaan, er zijn parkeerplaatsen.

Reisbeschrijving

Binnen een week na boeking ontvang je de informatie met daarin meer details over de route en locatie.

ivn natuureducatie

Samengesteld door IVN natuureducatie

Deze route is samengesteld door Natuurorganisatie IVN. Deze organisatie laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doet IVN met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal. Tijdens de trektocht overnacht je bij gastheren en -vrouwen van het IVN, die je met veel bevlogenheid laten kennismaken met hun omgeving. Ook de tussenstops zijn bij gastheren van het IVN. Een speciale app neemt je mee op ontdekkingsreis met bijzondere verhalen over de Maashorst.

Meer zoals deze trip

Maashorst

Bezoek onze presentaties tijdens de online reisbeurs van Better Places