Trektocht de Biesbosch

Ontdek de prachtige natuur van de Biesbosch met deze vijfdaagse trektocht, uitgezet door Natuurvriendenorganisatie IVN. Je loopt met je eigen rugzak van hotel naar hotel. Je loopt tussen de 15 en 20 km per dag. Op dag 3 blijf je een dag in het nationaal park en kun je de dag naar eigen inzicht besteden. Huur een kano om de Biesbosch vanaf het water te verkennen, huur een fiets of ga op zoek naar bevers. 

5 dagen vanaf €299 per persoon (op basis van 2 personen)

5-daagse IVN trektocht door de Biesbosch

 • Meerdaagse trektocht door de Biesbosch
 • Trektocht samengesteld door natuurorganisatie IVN
 • Overnachtingen en tussenstops bij gastheren van het IVN, die je met veel bevlogenheid laten kennismaken met hun omgeving
 • Een speciale app neemt je mee op ontdekkingsreis met bijzondere verhalen over de Biesbosch

De IVN heeft een prachtige meerdaagse trektocht samengesteld door Nationaal Park de Biesbosch.  De Biesbosch is een zoetwatergetijdengebied en dat is uniek in de wereld! Ondanks de Deltawerken is er in de Biesbosch nog steeds zo’n 40 tot 80 cm getijdenverschil. Vroeger was de Biesbosch het land van riet- en biezensnijders en griendwerkers. Tegenwoordig wordt er nog maar weinig griend gehakt. Door het verdwijnen van de griendcultuur veranderden hakstruiken in bomen en hakgrienden geleidelijk in weelderige wilgenbossen, met bomen die die schots en scheef staan. De bossen worden afgewisseld met velden met kleurrijke bloemen. 

Voor wie?

Voor de sportieve wandel- en natuurliefhebber. 

 • 4 overnachtingen  in een kamer met eigen douche en toilet (in juli en augustus verblijf je de eerste nacht in een ruime safaritent, douche en toilet zijn dan gedeeld)
 • 4 x ontbijt, 4 x lunchpakket, 1 x diner (dag 4)
 • Bijdrage IVN € 25
 • App met uitgebreide wandelbeschrijving en achtergrondinformatie over de Biesbosch
 • Toeristenbelasting
 • Transport van en naar het arrangement
 • Overige maaltijden en drankjes
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten inclusief calamiteitenfonds €25 per boeking
 • Bijdrage SGR  €5 per persoon

Dag tot dag

Dag 1 — Gorinchem naar Werkendam (15 km)

De Trektocht door De Biesbosch begint bij NS-station Gorinchem. Je loopt door de sfeervolle vestingstad naar de rivier de Merwede. Bij het veerpontje Riveer steek je de Merwede over. Je komt aan in Woudrichem en volgt het Liniepad richting de Biesbosch. De route voert je langs vestingstadjes, uiterwaarden, molens, een landgoed, een griendbosje en uitgestrekt akkerlandschap.  Ook kom je langs Fort Altena, waar je in de brasserie even kunt uitrusten. Na 15 km kom je aan bij je overnachtingsplek, een fort die is omgebouwd tot hotel. 

trektocht Biesbosch
trektocht Biesbosch

Dag 2 — Dwars door de Biesbosch (20 km)

Na een stevig ontbijt ga je weer op pad. Je loopt door het noordelijk deel van de Brabantse Biesbosch. Laat je verrassen door de weidse natuur van de Oostwaard en de bijzondere deltanatuur van de Noordwaard, die  is gecreëerd als overloopgebied bij hoge waterstanden. Onderweg zie je boerderijen op terpen en ontmoet je grote grazers en vele watervogels. Houd de verrekijker in de aanslag want je hebt kans op het zien van ijsvogels, en de imposante  zee- en visarend.

Dag 3 — Vrije dag in de Brabantse Biesbosch

Vandaag kun je naar eigen inzicht besteden. Je kunt je wandelschoenen voor een dagje aan de wilgen hangen en gaan fietsen (fietsen te huur bij het hotel). Of huur een kano bij de jachthaven om de Biesbosch vanaf het water te verkennen. Breng zeker ook een bezoek aan het Biesboschmuseum met prachtige en leerzame exposities over de Biesbosch. Hier kun je ook een rondvaart met fluisterboot door de Biesbosch boeken. 

Tip: ga in de avond op zoek naar bevers! Het hotel heeft een routekaart met daarop de plaatsen waarop je het meeste kans maakt om deze dieren in hun habitat te zien. 

 

trektocht Biesbosch
trektocht Biesbosch

Dag 4 — Naar de Dordtse Biesbosch (17 km)

De wandelschoenen gaan weer aan en je neemt het pontje naar  de Kop van het Land. Vanaf daar loop je door de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Je loopt over een mooi natuurpad langs rietvelden en grienden. Hier hoor je vaak de kleine karekiet. Na 17 km kom je uit aan de oostkant van Dordrecht. 

Dag 5 — Dordtse Biesbosch – NS Station Dordrecht (16km)

De wandeling van vandaag gaat door de waterrijke natuur van de Hollandse Biesbosch. Onderweg kun je een bezoek brengen aan het vernieuwde Biesbosch Bezoekerscentrum (open vanaf april 2021). Als de tijd het toelaat kun je bij het bezoekerscentrum kano’s of bootjes huren. Wandel daarna langs de rivier het Wantij en de historische haven van Dordrecht naar het NS-station Dordrecht CS, het eindpunt van de vijfdaagse trektocht. 

trektocht Biesbosch

Waar slaap je?

Je verblijft een nacht in een voormalig fort in de omgeving van Werkendam, 2 nachten in een sfeervol hotel middenin de Biesbosch en 1 nacht in een hostel van StayOkay aan de rand van Dordrecht. Alle kamers zijn voorzien van eigen douche en toilet. 

In juli en augustus verblijf je  de eerste nacht in een ruime safaritent op het terrein van het fort. Douche en toilet zijn op een steenworp afstand en zijn gedeeld. Het fort zorgt voor de handdoeken. 

Goed om te weten

 Meenemen

 • kleding voor verschillende weertypen
 • goede wandelschoenen
 • snacks en water voor onderweg
 • eerste hulp
 • eventueel een powerbank om je telefoon tussentijds op te kunnen laden (het navigeren met de app vraagt veel van je batterij)

Bijzonderheden

Hond mee? Dat kan! Vermeld dit bij boeking. Kosten 58 Euro.

Bereikbaarheid

Avontuur Dichtbij is een voorstander van het gebruik van het openbaar vervoer. De trektocht begint bij NS station Gorinchem en eindigt bij NS station Dordrecht.

Reisbeschrijving

Binnen een week na boeking ontvang je  informatie met daarin meer details over de route en locatie. 

Beschikbaarheid

Deze trip is het hele jaar boekbaar, behalve in juli en augustus. We maken gebruik van kleinschalige accommodaties dus de beschikbaarheid is beperkt.

Let op: het arrangement is op aanvraag. Wij nemen binnen 2 werkdagen na boeking contact met je op.

ivn natuureducatie

Samengesteld door IVN natuureducatie

Deze route is samengesteld door Natuurorganisatie IVN. Deze organisatie laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doet IVN met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal. Tijdens de trektocht overnacht je bij gastheren en -vrouwen van het IVN, die je met veel bevlogenheid laten kennismaken met hun omgeving. Ook de tussenstops zijn bij gastheren van het IVN. Een speciale app neemt je mee op ontdekkingsreis met bijzondere verhalen over de Biesbosch

Meer zoals deze trip

Maashorst

Bezoek onze presentaties tijdens de online reisbeurs van Better Places