Beleef de
Nationale
Parken

Ontdek ze allemaal

Lees meer

Ontdek de bezienswaardigheden van de Achterhoek

De Achterhoek is dé plek om te genieten van de natuur en om eens heerlijk te onthaasten. Het gebied staat bekend om zijn prachtige coulisselandschap en boerderijen. Maar er zijn ook volop bijzondere bezienswaardigheden in de Achterhoek. Zeker dit jaar kun je genieten van prachtige kunstwerken. Met dit Achterhoek arrangement voor Ode aan het Landschap maak je een fietstocht langs beschilderde silo’s rond Aalten en langs bijzondere kunstwerken van de IJsselbiënnale.

5-daags avontuur

Ode aan het Landschap: De Achterhoek

Speciaal voor Ode aan het Landschap hebben we een aantal arrangementen ontwikkeld. Actief buiten zijn en genieten van de schitterende Nederlandse landschappen staat in deze arrangementen centraal.

 • Overnachtingen in het landelijke Aalten en de Hanzestad Zutphen
 • Prachtige wandeling door het coulisselandschap van de Achterhoek
 • Fietsen langs kunstwerken van de Silo Art Tour
 • Ontdek het gezellige centrum van de Hanzesteden Zutphen en Doesburg
 • Fietsen langs bijzondere kunstwerken van de IJsselbiënnale
 • Wandelen in het buitengebied van Zutphen
Voor wie?

Voor sportieve mensen die willen genieten van de rust van de Achterhoek en verrassende kunst.

 • 2 overnachtingen in B&B in Aalten
 • 2 overnachtingen in hotel in het centrum van Zutphen
 • 4 x ontbijt
 • Routekaart en reisgids van de IJsselbiënnale
 • Fiets- en wandelroute beschrijvingen
 • Toeristenbelasting
 • Bijdrage aan natuurbeschermingsorganisatie IVN €25 per boeking
 • Transport naar  Aalten en Zutphen
 • Overige maaltijden
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten inclusief calamiteitenfonds €25 per boeking
 • Bijdrage SGR €5 per persoon

De planning

Dag tot dag

Dag 1

Wandelen door de Achterhoek

Na aankomst in Aalten, check je in in je gezellige B&B. De Achterhoek kenmerkt zich door een prachtig groen coulisselandschap. Het is hier heerlijk wandelen of fietsen, langs authentieke boerderijen, houtwallen, weilanden en kabbelende beekjes. Zo kun je een prachtige wandeling maken van 13 km langs oude boerderijen met grazende koeien, afgewisseld met essen, bosjes, houtwallen en slingerende beekjes. Maak zeker een stop bij het pittoreske vestingstadje Bredevoort. Bredevoort heeft een belangrijke rol gespeeld in de tachtigjarige oorlog en er worden regelmatig historische stadswandelingen georganiseerd.

bezienswaardigheden achterhoek

bezienswaardigheden achterhoek

bezienswaardigheden achterhoek

bezienswaardigheden achterhoek

Dag 2

Fietstocht langs bijzondere kunstwerken

Vandaag kun je een fietstocht door de omgeving maken. Er zijn volop mogelijkheden in dit prachtige gebied. Zo kun je langs de bijzondere kunstwerken van de de Silo Art Tour fietsen. In het kader van Ode aan het Landschap zijn er op silo’s prachtige schilderingen aangebracht, met het boerenbedrijf (toen en nu) als verbindende thema. Je vindt ze nu nog alleen op de silo’s van Boerderij ’t Westendorp, andere boerderijen volgen in de loop van het jaar. Boerderij ’t Westendorp heeft ook een heel bijzonder Follybos, geopend op zaterdag.  Onderweg kun je heerlijk lunchen of high tea-en in theetuin Rensink, te midden van bloeiende planten.

In het dorpje Dinxperlo loopt de grens met Duitland over de stoep. Ook vind je hier het op één na kleinste kerkje van Nederland met wisselende exposities van kunstenaars uit de omgeving. Als je op zaterdag in de Achterhoek bent, fiets dan ook langs het innovatieve agrobosbouwbedrijf De Nieuwe Bodem, vlak buiten Aalten. Dit project wil een ecologisch en duurzaam alternatief bieden voor reguliere landbouw, gezond voedsel produceren met een eerlijk inkomen voor de boer. Liefhebbers kunnen hier op zaterdag hun handen uit de mouwen steken, er is altijd wel wat te doen!

Dag 3

Naar Hanzestad Zutphen

Na een heerlijk ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van Aalten. Je reist naar de prachtige Hanzestad Zutphen. De Hanzetijd was een belangrijke periode voor Zutphen. De veertiende eeuw wordt wel Zutphens gouden eeuw genoemd. Dankzij de IJssel en de Berkel kon Zutphen handel over water drijven met de daarvoor ontwikkelde koggeschepen. Dat daar veel geld mee verdiend werd, is nu nog steeds terug te zien in het prachtige historische centrum van Zutphen. Dwaal door de historische binnenstad en geniet van de gezellige terrasjes. Je verblijft in een hotel in het centrum van de stad.

bezienswaardigheden achterhoek
bezienswaardigheden achterhoek

Dag 4

Fietstocht IJsselbiënnale

Zutphen ligt heel centraal voor de IJsselbiënnale. Het thema van de IJsselbiënnale is de impact van klimaatverandering op ons landschap: een onderwerp dat de samenleving voor forse dilemma’s en discussies stelt. Voor de buitententoonstelling zijn 27 kunstenaars uit binnen- en buitenland uitgenodigd voor het maken van een nieuw, tijdelijk kunstwerk op bijzondere locaties  in de IJsselvallei tussen Doesburg en Zwolle.

Vandaag maak je een prachtige fietstocht (ong. 45 km) langs de IJssel naar Doesburg, waarbij je 6 kunstwerken van de IJsselbiënnale kunt bewonderen. Naast natuur en kunst, kun je genieten van idyllische plaatsjes langs de route. Bronkhorst is het oudste én kleinste stadje met stadsrechten en is een perfecte stop voor een drankje met wat lekkers. Stap ook af in Hanzestad Doesburg en dwaal rond door de historische straten met zijn gezellige winkels, restaurantjes en cafés.

Dag 5

Wandelen rond Zutphen

De omgeving van Zutphen leent zich bij uitstek voor mooie wandelingen. Zo ligt vlakbij Zutphen Landgoed ’t Waliën. Dit landgoed wordt beheerd door Natuurmonumenten. Het bos, de poelen en het zicht op het historische landhuis geven je wandeling een bijzondere sfeer. Na je wandeling is je microavontuur door de Achterhoek alweer ten einde. Je kijkt terug op een geweldige combinatie van bezienswaardigheden, natuur, historische steden en kunst.

Waar slaap je?

In Aalten overnacht je in een knusse B&B en in Zutphen overnacht je in een hotel.

Ontspannen op avontuur

Goed om te weten

Ontspannen
op avontuur

Waarom boeken
bij Avontuur Dichtbij?

Lees meer

De trip is op aanvraag. Na boeking nemen we binnen twee werkdagen contact met je op om de boeking te bevestigen. 

Avontuur Dichtbij is een groot voorstander van gebruik van het openbaar vervoer. Aalten en Zutphen zijn goed bereikbaar met de trein. Je fiets meenemen is toegestaan buiten de spits (na 9 uur en niet tussen 16.00 en 18.30 uur).

 • Kleding voor verschillende weertypen
 • Wandelschoenen
 • eventueel kun je fietsen meenemen, deze kunnen we ook voor je reserveren

Op het moment van boeken kun je kiezen voor de Goed Weer Garantie. Wanneer je hiervoor kiest, kun je tot 7 dagen voor vertrek je boeking verplaatsen naar een andere datum. 

bezienswaardigheden achterhoek

Goedkoop treinkaartje

Je kunt tijdelijk voor € 17,50 naar je bestemming reizen. Het Dagretour Dal is te koop t/m 31 augustus en te gebruiken t/m 30 september 2021. Koop hier je treinkaartje.

Reisbeschrijving

Na boeking ontvang je de informatie waarin meer details staan over de route, locatie en activiteiten in het programma. 

Ode aan het landschap

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) heeft 2021 uitgeroepen tot het themajaar Ode aan het Landschap. Deze route is samengesteld in het kader van dit thema. 

In 2021 werken zeven partners samen om meer kennis, aandacht en waardering te genereren voor ‘ons eigen’ Nederlandse landschap. Een heel jaar lang zijn er kunstprojecten, tentoonstellingen en excursies in de Achterhoek, Flevoland, Friesland, in de Hollandse Waterlinies, Limburg, Nationale Parken en Noord-Holland.

Meer zoals deze trip