Ode aan het Landschap: leven met het water

Het Noord-Hollandse landschap is constant in beweging. Water is daarbij een belangrijke speler. Door de molens werd water land. Voor verdediging kon land water worden. In Laag Holland kom je al deze facetten tegen. Ga zelf op ontdekkingstocht door het landschap van vroeger en nu.

Activiteiten Noord-Holland

Fluisterende molens en robuuste forten

 Vanuit het sfeervolle dorpje De Rijp ontdek je het prachtige polderlandschap. Je maakt een mooie tocht met een fluisterboot, gaat kanoën  onder begeleiding van een ervaren gids en je maakt een fietstocht langs verschillende forten van de Stelling van Amsterdam. 

 

 • Ontdek de groene polder per fluisterboot, kano en fiets
 • Overnachtingen in het sfeervolle dorpje De Rijp
 • Prachtige tocht per fluisterboot naar de molens van Schermerhoorn
 • De podcast de Fluisterende Molens neemt je mee naar het verleden van Laag Holland 
 • Kanoën in Waterland met een ervaren gids die je alles vertelt over het landschap
 • Mooie fietsroute langs een aantal forten van de Stelling van Amsterdam
Voor wie?

Voor sportieve mensen die willen genieten van het uitgestrekte polderlandschap van Noord-Holland en geïnteresseerd zijn in het Nederlandse erfgoed

 • 2 nachten in een tweepersoonskamer  in hotel Rijpereilanden in De Rijp 
 • 2 x ontbijt
 • Toeristenbelasting
 • Tocht per fluisterboot met picknickmand en routebeschrijving
 • Kanosafari met gids, inclusief drankjes voor en na de tocht, kano, picknicklunch en donatie Landschap Noord-Holland
 • 1 dag fietshuur met routebeschrijving
 • Bijdrage aan natuurbeschermingsorganisatie IVN €25 per boeking
 • Transport van en naar De Rijp
 • Vervoer naar  beginpunt van de kanotocht (per OV of auto te bereiken)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten inclusief calamiteitenfonds €25 per boeking
 • Bijdrage SGR €5 per persoon

De planning

Dag tot dag activiteiten in Noord Holland

Dag 1

Tocht per fluisterboot door de polder

Nadat je bent ingecheck in je hotel of B&B ga je meteen op pad. Er ligt een fluisterboot klaar met daarin een goed gevulde picknickmand. Je vaart door het polderlandschap naar de fluisterende molens van Schermerhorn. Via een podcast word je meegenomen naar de geheimen van de molens. Na een mooie middag varen is het tijd de geschiedenis van de Rijp te ontdekken. De Rijp is rijk geworden door de haringvisserij en walvisvaart, waarvoor men verre reizen maakte. Daarnaast komt  Jan Adriaanszoon Leeghwater, die grote invloed gehad heeft op de drooglegging van de Beemster en de Schermer uit De Rijp.

amsterdam waterland

Dag 2

Kanoën door Waterland

Van de Rijp rijd je met het openbaar of eigen  vervoer naar Watergang. Daar ga je met een gids op kano excursie. Na ontvangst met koffie en thee krijg je een korte instructie over hoe te varen in een Canadese kano. Deze stabiele boten zijn de manier om de natuur in Waterland te ontdekken. Je gids vertelt je onderweg over hoe dit gebied en Amsterdam met elkaar te maken hebben. Op een trilveen ervaar je hoe het is om over water te lopen. Hier ga je uitgebreid picknicken. Uiteindelijk vaar je door het pittoreske Watergang waar je nog wat kunt drinken voordat je terug naar de Rijp gaat.

Dag 3

Fietsen langs de Stelling van Amsterdam

Op de laatste dag staat er een fietstocht op het programma langs verschillende forten van de Stelling van Amsterdam.  De Stelling van Amsterdam staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is een bijzondere verdedigingsring van 46 forten, dijken en sluizen die tussen 1880 en 1920 is aangelegd om de hoofdstad te kunnen verdedigen. In geval van vijandelijkheden zouden grote delen van het gebied rond Amsterdam onder water worden gezet, zodat de vijand niet kon oprukken. We hebben een mooie fietstocht van ongeveer 45 km uitgezet naar een aantal forten van de verdedigingslinie. De fietstocht gaat deels door de Beemster, ook wel de groenteschuur van Amsterdam genoemd. Veel Amsterdamse families hadden hier hun lusthof waar je tijdens de fietsroute langs komt.

activiteiten Noord Holland

Overnachtingen

Waar slaap je?

Je verblijft in Hotel de Rijper Eilanden in het sfeervolle dorpje de Rijp, in een comfortabele kamer met eigen douche en toilet. Ook kun je kiezen voor de sfeervolle B&B Pakhuys de Rijp (indien beschikbaar). Hiervoor geldt een toeslag van € 40 per persoon.

Activiteiten Noord-Holland

Ontspannen op avontuur

Goed om te weten

Activiteiten Noord-Holland

Dit avontuur is op aanvraag. Na boeking nemen we binnen 2 werkdagen contact met je op. 

Avontuur Dichtbij is een groot voorstander van gebruik van het openbaar vervoer. De Rijp is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. 

Op het moment van boeken kun je kiezen voor de Goed Weer Garantie. Wanneer je hiervoor kiest, kun je tot 7 dagen voor vertrek je boeking verplaatsen naar een andere datum. 

Reisbeschrijving Activiteiten in Noord-Holland

Binnen een week na boeking ontvang je de informatie met daarin meer details over de route en locatie.

Samengesteld door

Ode aan het landschap

Via tal van kunstprojecten, verrassende excursies, prikkelende ervaringen en tentoonstellingen zet Ode aan het Landschap een jaar lang de diversiteit van het Nederlandse landschap vol in de spotlight.

Meer zoals deze trip