Beleef de
Nationale
Parken

Ontdek ze allemaal

Lees meer

Ode aan het landschap in Friesland en Flevoland

Ontdek de uitgestrekte landschappen van Friesland en Flevoland met dit 5-daags microavontuur. Vanuit Dokkum ontdek je al fietsend en varend het waterland waar Friesland zo bekend om staat. In Dark Sky Park Lauwersmeer zie je ontelbare sterren. Via de gezellige Friese hoofdstad Leeuwarden rijd je naar Urk. Laat je verrassen door Nationaal Park Nieuw Land en bijzondere kunstwerken tijdens de Land Art Route in Flevoland. 

Ode aan het landschap

Activiteiten in Friesland en Flevoland

Speciaal voor Ode aan het Landschap hebben we een aantal arrangementen ontwikkeld. Actief buiten zijn en genieten van de schitterende Nederlandse landschappen staat in deze arrangementen centraal.

 • 2 nachten in een hotel in het gezellige Dokkum
 • Bezoek het Nationaal Park en Dark Sky Park Lauwersmeer
 • Fietsen door het prachtige Friese landschap
 • Kanovaren in Nationaal Park de Alde Feanen
 • 2 nachten in een sfeervolle B&B op Urk
 • Bezoek Schokland, UNESCO werelderfgoed
 • Laat je verrassen door bijzondere kunstwerken tijdens de Land Art Route
 • Wandelen door Nationaal Park Nieuw Land 
Voor wie?

Voor sportieve mensen die willen genieten van de uitgestrekte landschappen van Friesland en Flevoland.

 • 2 overnachtingen in een hotel in Dokkum 
 • 2 overnachtingen in B&B op Urk
 • 4 x ontbijt
 • Kanotocht in NP Alde Feanen
 • Fiets- en wandelroutes beschrijvingen
 • Toeristenbelasting
 • Bijdrage aan natuurbeschermingsorganisatie IVN €25 per boeking
 • Transport naar Dokkum, Lauwersmeer en Urk
 • Overige maaltijden
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten inclusief calamiteitenfonds €25 per boeking
 • Bijdrage SGR €5 per persoon

De planning

Dag tot dag - Activiteiten Friesland en Flevoland

Dag 1

Vogels en sterren kijken in NP Lauwersmeer

Je checkt in in je hotel in Dokkum. Deze gezellige vestingstad is de basis voor jullie microavontuur in Friesland. Het is heerlijk ronddwalen door het historische centrum met zijn grachten en herenhuizen met trapgevels. In de oude panden zitten nu gezellige café’s, restaurants en winkels. De zogenaamde ijsfontein in het centrum is heel bijzonder. Afhankelijk van de zon, luchtvochtigheid, temperatuur, wind en neerslag tekent ijs patronen op de koperen huid van de sculptuur. 

Maar ook de natuur is dichtbij. We raden je aan om vandaag Nationaal Park Lauwersmeer te bezoeken, ongeveer 20 minuten rijden van Dokkum. Lauwersmeer is een waar vogelparadijs, en de vogels kun je vanuit verschillende vogelkijkhutten aanschouwen. Vanuit Lauwersnest kun je verschillende wandelingen maken. Wist je dat dit een van de beste plekken is van Nederland om sterren te zien? Lauwersmeer is een officieel Dark Sky Park, hiervan zijn er maar twee in Nederland. Met een heldere nacht zie je de prachtige Melkweg aan de hemel. Magisch!

Dag 2

Fietsen en kanoën door het Friese landschap

Vandaag staat een fietstocht van 75 km op het programma én een prachtige kanotocht door Nationaal Park Alde Feanen. Desgewenst kunnen we een elektrische fiets voor je reserveren. Het is prachtig fietsen door het groene agrarische landschap van Friesland. Bij Eernewoude hebben we een kano voor je gereserveerd. Je krijgt een routekaartje mee en kanoot door het prachtige Nationale Park Alde Feanen. Je komt op smalle waterwegen, waar alleen ongemotoriseerde boten mogen komen. Kijk goed om je heen, dan spot je wellicht een lepelaar, aalscholver of misschien zelfs een zeearend. Ook otters en bevers leven in dit gebied, maar laten zich niet snel zien. 

Dag 3

Via Leeuwarden naar Urk

Vandaag is het tijd om afscheid te nemen van Friesland en rijd je naar Urk in Flevoland. We raden je aan om via de gezellige hoofdstad Leeuwarden te rijden. Leeuwarden heeft zijn eigen toren van Pisa, de Oldehove. De toren is een van de belangrijkste symbolen van Leeuwarden geworden. De Leeuwarders zijn trots op hun Oldehove. “A’k de Oldehove niet siën ken, dan foël ik my onwennich”, is een bekend gezegde in het stadsdialect. Ook een bezoek aan de Blokhuispoort is aan te raden. In de cel complexen van de voormalige gevangenis zitten nu allerlei creatieve ondernemers. Van een kapper tot modewinkeltjes en kunstateliers. Je kunt hier een rondleiding doen met een oud gevangenisbewaarder. 

Na je bezoek aan Leeuwarden rijd je naar het voormalige visserseiland Urk. Je verblijft hier in een gezellige B&B.

Activiteiten Friesland

Activiteiten Friesland

activiteiten friesland

Activiteiten Friesland

Dag 4

Fietsen naar Schokland

Je kunt vandaag een prachtige fietstocht maken naar Schokland. Schokland staat al sinds 1995 op de UNESCO werelderfgoedlijst, als eerste Nederlandse monument. Eeuwenlang lag Schokland als een kwetsbare veenrug in de vaak woeste Zuiderzee. In de loop van de tijd moest Schokland herhaaldelijk stukken land aan de zee prijsgeven. Uiteindelijk bleef slechts een klein, langwerpig strookje land over. Nu is Schokland een eiland op het droge, dat nog altijd boven het polderlandschap ‘uitstijgt’. De plaats op de werelderfgoedlijst is een teken van internationale erkenning voor de nooit aflatende strijd van Nederlanders tegen het water. De expositie van Museum Schokland geeft een goed beeld van het harde leven van de Schoklanders in het verleden. In de zomer wordt het culturele evenement ‘Zomer op Schokland’ georganiseerd met een kunstroute en live optredens.

Voor wandelliefhebbers is er een mooie zee-, dijk-, en bosroute van 8,7 km. In de zomer kun je een tocht maken met de Zuiderzee veerboot naar Enkhuizen.

Dag 5

Kunstwerken en natuur van Flevoland

Vandaag ga je verder op ontdekking in Flevoland. Heel bijzonder is de Land Art Route, een route langs bijzondere kunstwerken in het uitgestrekte landschap. Iconisch is het reusachtige stalen beeld van bijna 26 meter hoog van een hurkende man die peinzend uitkijkt over het Markermeer. 

Of breng een bezoek aan Nationaal Park Nieuw Land. Je kunt hier een prachtige wandeling van 12 km maken rond de Lepelaarplassen. Je loopt door een prachtig gebied met weidse uitzichten over het water, ruige rietlanden en natte graslanden. Onderweg zie je vele vogels en met een beetje geluk zie je zelfs een ijsvogel! Vanuit de Lepelaarhut heb je een prachtig uitzicht over de Lepelaarplassen en kun je de vogels goed gadeslaan. 

Vervolgens rijd je naar huis, terugkijkend op een bijzonder en afwisselende microavontuur, dat met recht een ode is aan het Hollandse landschap.

Activiteiten Friesland

Overnachtingen

Waar slaap je?

Je verblijft twee nachten in een gezellig hotel in het centrum van Dokkum en twee nachten in een sfeervolle B&B op Urk. 

Ontspannen op avontuur

Goed om te weten

Ontspannen
op avontuur

Waarom boeken
bij Avontuur Dichtbij?

Lees meer
 • Kleding voor verschillende weertypen
 • Wandelschoenen
 • Eventueel kun je fietsen meenemen, deze kunnen we ook voor je reserveren

De trip is op aanvraag. Na boeking nemen we binnen twee werkdagen contact met je op om de boeking te bevestigen. 

Deze route is het best met de auto te doen. 

Op het moment van boeken kun je kiezen voor de Goed Weer Garantie. Wanneer je hiervoor kiest, kun je tot 7 dagen voor vertrek je boeking verplaatsen naar een andere datum. 

Reisbeschrijving activiteiten Friesland en Flevoland

Na boeking ontvang je de informatie waarin meer details staan over de route, locatie en activiteiten in het programma. 

Ode aan het landschap

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) heeft 2021 uitgeroepen tot het themajaar Ode aan het Landschap. Deze route is samengesteld in het kader van dit thema. 

In 2021 werken zeven partners samen om meer kennis, aandacht en waardering te genereren voor ‘ons eigen’ Nederlandse landschap. Een heel jaar lang zijn er kunstprojecten, tentoonstellingen en excursies in de Achterhoek, Flevoland, Friesland, in de Hollandse Waterlinies, Limburg, Nationale Parken en Noord-Holland. Lees meer over Ode aan het landschap.

Meer zoals deze trip