Groepsreis IVN Trektocht De Maashorst

3-daagse tocht

Maak samen deze driedaagse IVN trektocht door het prachtige natuurgebied de Maashorst. Dit is het bewijs dat je niet ver hoeft te reizen voor een prachtig micro-avontuur. De Maashorst is oeroud, maar mede vormgegeven door de mens. De IVN trektocht voert je door heidevelden, weiden, bossen en stuifduinen, langs beekjes en akkerdorpen. De dagelijkse afstand is tussen de 15 en 18 km. Overnachtingen en tussenstops zijn bij IVN Gastheren van het Landschap, die je met veel bevlogenheid laten kennismaken met hun omgeving. Onze zeer ervaren gids Linda neemt je mee op ontdekkingsreis. En met een beetje geluk sta je oog in oog met de indrukwekkende wisent, de Europese bizon.  Met deze korte video kom je al helemaal in de sfeer!

3-daagse IVN trektocht in kleine groep

Microavontuur door de Maashorst

Deze populaire wandeltocht bieden we nu ook als groepsreis aan. IVN Natuureducatie heeft een prachtige meerdaagse IVN trektocht samengesteld door het Natuurgebied de Maashorst. In de laatste ijstijd liet de Maas, die door dit gebied stroomde, grof zand en grind achter. Breuken in de aardkorst zorgden ervoor dat delen van de grond omhoog kwamen. Deze hoger gelegen delen, de horst, zijn nog altijd in het landschap terug te vinden. Zo ontstond ‘De Maashorst’. De bewoners hebben een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van de Maashorst, en gezorgd voor een divers landschap van heide, bos, weide, stuifduinen en akkerdorpen. 

 

 • Meerdaagse IVN trektocht door het natuurgebied de Maashorst
 • Trektocht samengesteld door IVN Natuureducatie
 • Overnachtingen en tussenstops bij IVN Gastheren van het Landschap, die je met veel bevlogenheid laten kennismaken met hun omgeving
 • Een ervaren gids neemt je mee op ontdekkingsreis met bijzondere verhalen over de Maashorst
Voor wie?

Voor de sportieve wandel- en natuurliefhebber.

We bieden de IVN trektocht ook aan als individueel arrangement.

 

 • 2 overnachtingen
 • 2 x ontbijt en 2 x lunchpakket
 • Bijdrage IVN € 25
 • Toeristenbelasting
 • Overige maaltijden
 • Vervoer van en naar het arrangement
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten inclusief calamiteitenfonds €25 per boeking
 • Bijdrage SGR €5 per persoon

Begeleid door

Linda

De IVN trektocht wordt begeleid door Linda Bezemer, een ervaren reisbegeleider. Linda werkt al 24 jaar als reisbegeleider met als favoriet de Nepalese Himalaya, waar ze vele trektochten heeft begeleid. 

ivn natuureducatie

Gidsen

Peter van Lamoen en Frank van Dorst

Onderweg krijg je tijdens een deel van de trektocht gezelschap van een lokale IVN-gids, die de route heeft uitgezet en je van alles kan vertellen en laten beleven over de natuur en de historie van De Maashorst.

De planning

Dag tot dag in de Maashorst

Dag 1

Heesch naar Vorstenbosch

We beginnen de driedaagse IVN trektocht door De Maashorst aan de rand van het dorpje Heesch. 

Vervolgens ga je op pad. Je loopt door bos en kleinschalig akkerlandschap en komt langs natuurgebiedjes met bijzondere namen als Kanonsberg en Brobbelbies. 

In het akkerdorpje Slabroek vind je Natuurcentrum De Maashorst, eveneens een IVN Gastheer van het Landschap. Hier drinken we samen een kop thee met verse kruiden uit De Maashorst. Met nieuwe energie vervolg je de wandeling richting de Bedafse Bergen. Dit is een zandverstuiving die in de Middeleeuwen is ontstaan. Vanaf hier is het nog een korte wandeling naar Vorstenbosch. Je overnacht in een sfeervolle B&B bij een van de gastheren van IVN. 

groepsris maashorst

Dag 2

Vorstenbosch naar Zeeland (NB) ​

De dag begint met een stevig ontbijt als voorbereiding op de wandeling van vandaag. Vandaag wandel je door een van de meest bijzondere geologische verschijnselen van Nederland: wijstgronden van de oeroude Peelrandbreuk. Hier zijn de hoger gelegen gebieden nat en de lager gebieden droog, precies andersom dus. In de middag wandel je door bos en soms een heideveldje richting het natuurhart van De Maashorst. Je loopt een stukje langs het begrazingsgebied van de wisent. Misschien heb je geluk en zie je deze indrukwekkende oergrazers. 

Maashorst
Foto: Hans Koster

Dag 3

Zeeland naar Heesch

Na wederom een stevig ontbijt gaan we op weg voor de derde en laatste dag van de IVN trektocht door Maashorst. Je loopt door bossen, heidevelden en verstilde natuur. Onderweg passeer je Gastheren van het Landschap Natuurbegraven De Maashorst en de Boshut van Charme-Camping Hartje Groen. De Boshut is een fijne plek om even te pauzeren. Je vervolgt je weg via de Munse Heide. Tegen het einde van de IVN trektocht kom je bij het prehistorisch grafveld Paalgraven in het gebied Zevenbergen. Een bijzondere plek met een bijzonder verhaal. Vanaf Paalgraven is het nog maar een klein stukje naar Heesch. IVN gastheer Twan hoort graag hoe je de IVN trektocht hebt ervaren!

groepsreis maashorst

Overnachtingen

Waar slaap je tijdens de IVN trektocht door de Maashorst?

De eerste nacht verblijf je in een sfeervolle B&B vlak buiten het dorpje Vorstenbosch. De tweede nacht verblijf je op een camping in een zogenaamde pod trekkershut. Hier heb je gedeeld sanitair.

Ontspannen op avontuur

Goed om te weten

Ontspannen
op avontuur

Waarom boeken
bij Avontuur Dichtbij?

Lees meer

Vertrekdatum is 29 oktober.

De reis gaat door bij 6 deelnemers, het maximum aantal deelnemers is 7.

De reis wordt begeleid door Linda Bezemer.

 • Kleding voor verschillende weertypen
 • Wandelschoenen
 • EHBO setje
 • Water en snacks
 • Wandelstokken zijn aan te bevelen

Avontuur Dichtbij is een groot voorstander van het openbaar vervoer. Het begin en eindpunt van de trek is te bereiken met de trein en vanaf station Oss een regiotaxi (en beperkt busvervoer). Het is ook mogelijk om met de auto te gaan, er zijn parkeerplaatsen.

Reisbeschrijving IVN trektocht de Maashorst

Binnen een week na boeking ontvang je de informatie met daarin meer details over de route en locatie.

Samengesteld door

IVN natuureducatie

Deze route is samengesteld door IVN Natuurorganisatie. Deze organisatie laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doet IVN met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal. Tijdens de IVN trektocht overnacht je bij IVN Gastheren van het Landschap, die je met veel bevlogenheid laten kennismaken met hun omgeving. Ook de tussenstops zijn bij gastheren en gastvrouwen van IVN. 

Meer zoals deze trip