Zeilen en fietsen IJsselmeer

8-daagse groepsreis

Hijs de zeilen! Ga met je fiets aan boord op het schip Elizabeth. Dit avontuur start in Amsterdam en neemt je mee over en langs het IJsselmeer. Bezoek pittoreske havenstadjes en nationale parken per fiets en zeilboot.

De data voor dit microavontuur komen binnenkort op de site.

Zeilen en fietsen Ijsselmeer

Avontuur op de Nederlandse meren

Geniet van een avontuurlijke en actieve reis langs de IJsselmeerkust aan boord van het zeilschip Elizabeth. Dit is een imposant en comfortabel schip die jou vanuit Amsterdam in acht dagen langs steden als Monnickendam, Hoorn, Enkhuizen, Urk en Lelystad brengt. Elke dag zal je een stuk varen én een fietstocht maken. Wordt al dat fietsen je te veel? Maak je geen zorgen. Je kan ook blijven relaxen aan boord van het zeilschip. Ook zeilervaring is niks om je zorgen over te maken. Als je de bemanning wilt helpen mag dat! Zodra het schip in de haven is gearriveerd, fiets je met behulp van kaarten en GPS-routes langs en door steden en nationale parken.

Voor wie?

Voor alle liefhebbers van zeilen, fietsen en frisse lucht.

 • 7 overnachtingen op het zeilschip Elizabeth
 • 7x ontbijt en driegangendiner
 • lunchpakketten
 • koffie en thee aan boord tot 16:00 uur
 • welkomstdrankje
 • beddengoed en handdoeken
 • reiniging van de hut
 • dagelijkse briefing door de crew
 • waterdichte fietstas
 • uitgebreide reisbeschrijving met route en GPS-tracks
 • transport van en naar het arrangement
 • reis- en annuleringsverzekering
 • fietshuur €85 per week / huur e-bike € 185 per week
 • huur fietshelm € 10 per week
 • entreegelden
 • drankjes
 • boekingskosten inclusief calamiteitenfonds €25 per boeking
 • bijdrage SGR € 5 p.p.

NB. Bij meenemen eigen fiets:

 • parkeren eigen fiets € 10 per week
 • parkeren en opladen e-bike € 25 per week

Geef bij boeking door of je een fiets wilt huren of zelf wilt meenemen. Huur en meenemen van e-bikes is op aanvraag.

 • €20 parkeerkosten voor je eigen fiets

De planning

Dag tot dag - Zeilen en fietsen Ijsselmeer

Dag 1

Inchecken zeilschip Elizabeth

Je wordt rond 14:00 uur verwelkomt door de bemanning van het schip. Als iedereen is ingecheckt, kan het avontuur beginnen. Allereerst vaart het schip op de motor naar Monnickendam of Volendam. Na aankomst is het tijd voor het diner aan boord van het schip. Elke avond staat hier voor jullie een driegangendiner klaar. Na het avondeten kun je nog een wandelingetje maken door Monnickendam of Volendam. 

fietsen in nederland
fietsen in nederland

Dag 2

Purmerend, Edam en Hoorn

Na een goede nacht slapen staat ook het ontbijt voor jullie klaar op het schip. Elke ochtend kunnen jullie hier heerlijk ontbijten. De dag begint met een excursie naar de nabijgelegen, door familie gerunde kaas- en klompenmakerij voor een proeverij en een demonstratie. Je fietst verder naar Purmerend. Dit is het hart van De Beemsterpolder, een door UNESCO erkend creatief meesterwerk. 

De volgende stop is in Edam. Deze mooie stad staat wereldwijd bekend om de met rode of gele was bedekte kaas. Zo konden de zeelui kaas langer vers houden tijden de tochten richting het Oosten. Langs het IJsselmeer keer je weer terug richting het bekende Volendam. Hier ligt het schip klaar om te gaan varen, maar doe rustig aan. Je hebt alle tijd om nog langs souvenirwinkels te gaan, het Palingsound Museum te bezoeken of op de foto te gaan met klederdracht. In de middag zal het schip verder varen naar Hoorn. Als het weer het toelaat worden de zeilen gehesen. In Hoorn kun je door de binnenstad een avondwandeling maken.

 

Dag 3

Enkhuizen en Urk

Vandaag fiets je van Hoorn naar Enkhuizen langs landelijke dorpjes. Onderweg zie je molen De Krijgsman, de hoogste molen van Noord-Holland en een van de weinige oude molens die nog in gebruik is voor het produceren van meel. Er is veel historie te ontdekken in Enkhuizen. Bekijk de statige herenhuizen, grachten, kerken en stadsmuren die de rijkdom van deze stad weerspiegelen. Na de ontdekking van Enkhuizen vaar j door naar Urk over het IJsselmeer. Als er wordt gezeild is dit je kans om de bemanning te helpen bij het zeilen. Ook al is genieten van het uitzicht ook geen slecht alternatief. In de avond kan je een wandeling maken door de smalle straatjes en steegjes van Urk. Vergeet niet een kijkje te nemen bij de 3D graffiti in de haven. Dit is een indrukwekkend stukje kunst in dit pittoreske vissersdorp.

fietsen in nederland

Fietsen en zeilen Ijsselmeer

fietsen in nederland

Dag 4

Schokland en Vollenhove

Na het ontbijt is het tijd om de fiets te pakken en een aantal verborgen vissersdorpjes te gaan ontdekken. Tijdens de brunch ga je zeilend door het natuurgebied van het Ketelmeer. Rond 2 uur wordt er aangemeerd nabij het voormalige eiland Schokland. Je leest het goed, voormalig. Na de drooglegging van de Noordoostpolder is Schokland, net als Urk, geen eiland meer. Het behoort wel tot het cultureel erfgoed van de UNESCO. 

Vervolg de fietstocht door de polder naar Vollenhove. Dit is ook een charmant voormalig vissersdorpje. In Vollenhove staat weer een heerlijk diner en een warm bed te wachten in het schip.

Dag 5

Nationaal Park Weerribben-Wieden en Giethoorn

Vandaag ga je Vollenhove weer verlaten en fiets je door naar Blokzijl. Hier arriveer je bij het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit is het grootste zoetwatergebied in Noordwest-Europa en een plek om volledig tot rust te komen. 

Neem het fietspad wat je door het hart van het park brengt. Je bent ver weg van alle wegen en de menigte en misschien spot je wel een bijzondere vogel. Uiteindelijk kom je uit in Giethoorn, ook wel het kleine venetië van het Noorden. In de avond dineren en slapen jullie weer op het zeilschip

fietsen in nederland
fietsen in nederland

Dag 6

Lelystad

Deze ochtend staat volledig in het teken van het zeilen en ontspannen aan boord. Als je wilt, mag je de kapitein helpen het schip te zeilen. Het schip zeilt richting Lelystad, de hoofdstad van de provincie Flevoland. 

Hier heb je de mogelijkheid om de benen te strekken en Lelystad te verkennen. Je hebt hier veel mogelijkheden wat activiteiten betreft. Ga je winkelen, karten, wandelen, een museum bezoeken? De Batavia Werf is ook zeker een aanrader. Hier worden belangrijke maritieme schepen met een geschiedenis uit de vergetelheid gehaald.

Dag 7

Oostvaardersplassen en Amsterdam

Na het ontbijt is het tijd voor de laatste dag fietsen. Je gaat fietsen vanuit Lelystad naar de haven van Oostvaardersdiep. Deze route gaat door de Oostvaardersplassen, een welbekend natuurgebied met veel verschillende gebieden. Je fietst door beboste gebieden en langs panoramische uitzichten. 

Als je bent aangekomen in de kleine haven brengt het schip je weer terug naar Amsterdam. Jullie krijgen als afsluiter op deze geweldige week zeilen en fietsen een afscheidsdiner aan boord

fietsen in nederland
fietsen in nederland

Dag 8

Uitchecken zeilschip Elizabeth

Het is tijd voor het laatste ontbijt. Geniet hier nog even van. Tot 09:30 uur heb je de tijd om het schip te verlaten

Overnachtingen

Waar slaap je?

De thuishaven van het zeilschip Elizabeth en tevens start- en eindlocatie van dit avontuur is in Amsterdam. Vanuit de haven begint het avontuur. 

Dit schip is stijlvol en mooi vormgegeven. Het is gebouwd in 1913 en geliefd op het IJsselmeer. De Elizabeth heeft tien tweepersoonshutten, die recent gerenoveerd zijn (sommige hutten zijn te boeken als drie- of vierpersoonshut). Elke hut heeft een eigen badkamer met douche, toilet en wastafel. Ook heeft elke hut een centrale verwarming en raam dat geopend kan worden. Aan boord zit een grote lounge, knusse zithoek, eethoek en een bar. Op het bovendek staan banken en tafels om op te ontspannen.

Ontspannen op avontuur

Goed om te weten

Ontspannen
op avontuur

Waarom boeken
bij Avontuur Dichtbij?

Lees meer

Avontuur Dichtbij is een groot voorstander van het openbaar vervoer, Amsterdam is goed bereikbaar per trein.

De data voor dit microavontuur komen binnenkort op de site.

Reisbeschrijving Zeilen en fietsen Ijsselmeer

Binnen twee werkdagen na boeking ontvang je de informatie waarin meer details staan over de route en locatie. 

Samengesteld door Alwin

Alwin is de schipper van het zeilschip de Elizabeth en heeft deze route samengesteld. Hij heeft gezorgd voor een uitgekiende route, waarbij er ook volop mogelijkheden zijn om de zeilen te hijsen. Alwin is tevens je gastheer. Hij geeft de dagelijkse briefing over de fietstocht en zorgt ervoor dat het je aan niets ontbreekt.

Meer zoals deze trip