Op avontuur in Rivierenland

7-daagse groepsreis

Ben jij klaar om het avontuur langs de rivieren aan te gaan met de fiets en op de boot? Je fietst door laag-  en hoogland, historische stadjes, zandverstuivingen en heuvels. Vanaf het water is het tijd om te genieten van de prachtige uitzichten. Het schip is niet alleen het rustmoment tussen het fietsen door, maar ook je varende hotel!

Fietsen en varen Rivierenland

Beleef de fraaie uitzichten in het Rivierenland​

De rivieren vormen de rode draad tijdens deze tocht die begint en eindigt in Arnhem. Je fietst door uiterwaarden en graslanden, waar veel wild te ontdekken is. Van de Betuwe reis je naar hoger gelegen gebieden zoals de Utrechtse Heuvelrug, de Loonse en Drunense Duinen en de heuvels rondom Nijmegen. 

Voor wie?

Voor de liefhebbers van fietsen, varen en prachtige natuur in het Rivierenland van Nederland.

12, 18, 24 september

 • 6 overnachtingen op het schip De Nassau
 • 6x ontbijt
 • 6x driegangendiner aan boord
 • lunchpakket voor tijdens de fietstocht
 • koffie en thee aan boord
 • gebruik van beddengoed en handdoeken
 • dagelijkse schoonmaak van de hut
 • dagelijkse bespreking van fietstochten
 • fietskaarten en routebriefjes voor fietstochten (1 set per hut)
 • gebruik van de navigatie-app RideWithGPS
 • gebruik van een waterdichte fietstas
 • transport van en naar Arnhem
 • reis- en annuleringsverzekering
 • kosten voor veerpontjes
 • drankjes
 • fietshuur €85 per week /huur e-bike € 185 per week
 • huur fietshelm € 10 per week
 • gebruik van wifi aan boord
 • entreegelden en excursies
 • boekingskosten inclusief calamiteitenfonds €25 per boeking
 • bijdrage SGR € 5 p.p.

NB. Bij meenemen eigen fiets:

 • parkeren eigen fiets € 10 per week
 • parkeren en opladen e-bike € 25 per week

Geef bij boeking door of je een fiets wilt huren of zelf wilt meenemen. Huur en meenemen van e-bikes is op aanvraag.

 • €20 parkeerkosten voor je eigen fiets

De planning

Dag tot dag - Fietsen en varen Rivierenland

Dag 1

Aankomst Arnhem, vragen naar Wageningen​

Vandaag kan het avontuur beginnen! De bemanning verwelkomt je om 14:00 uur aan boord van De Nassau in Arnhem voor het inchecken. Je krijgt de tijd om het schip, de bemanning en de reisgenoten te leren kennen. Om ongeveer 15:00 uur gaat het schip varen richting Wageningen over de Rijn. Je komt hier tijdens etenstijd aan en schuift meteen aan bij het heerlijke driegangendiner die de komende dagen voor je klaar staat. In de haven van de Rijn is het tijd voor de eerste nacht aan boord. In het benedendek staan de hutten waarin je heerlijk kunt slapen.

Dag 2

Maurik & Tiel​

In de ochtend staat het ontbijt voor je klaar. De komende dagen kan je elke ochtend heerlijk ontbijten aan boord. Na het ontbijt vertrek je per fiets uit Wageningen. Je fietst lang de Lek en de Grebbeberg, wat zorgt voor prachtige uitzichten over de rivier. In Rhenen kan gekozen worden voor een korte (40 km) of lange, heuvelachtige, route (56 km).

Voor de korte tocht neem je het pontje over de Neder-Rijn en fiets je langs de rivier en de uitgestrekte uiterwaarden stroomafwaarts richting Maurik. Via Zoelen gaat de route dwars door de Betuwe naar Tiel. Voor de langere rit blijf je nog even op de noordelijke oever en fiets je een stukje over de Utrechtse Heuvelrug naar Amerongen met zijn mooie kasteel. Met het pontje wordt de rivier overgestoken richting Maurik. Via Buren en Wadenoijen rij je vervolgens dwars door de Betuwe naar de Waaldijk en verder naar Tiel, waar het schip aan de Waalkade ligt. Hier heb je wat vrije tijd en kan je genieten van het avondeten.

Dag 3

Gorinchem​

Na het ontbijt aan boord begint de fietstocht. De hele dag zal je rivieren zien. De kortere variant (46 km) voert langs de brede Waal. Vanaf de dorpen langs de rivierdijk heb je telkens een ander uitzicht op de rivier, die een van de drukste vaarwegen van ons land is. Als je wil, kan je via de Martinus Nijhoffbrug de rivier oversteken voor een kort bezoek aan Zaltbommel. In Vuren is Slot Loevestein te zien aan de overkant.  Met iets verderop het vestingstadje Woudrichem. Tijdens de lange route (65 km) volg je bijna de hele dag de kronkelende Linge, waar volop fruitbomen staan. Dit is de Betuwe op en top. Bezoek onder meer Geldermalsen en Leerdam, en geniet van het rivierenland. Het laatste stuk voert langs de Waal naar Gorinchem.

Dag 4

Werkendam, Biesbosch & Heusden​

Vandaag vaar je eerst een kort stuk naar Werkendam. Daar beginnen beide fietsroutes (46 of 58 km). Eerst bezoek je de unieke natuur van de Biesbosch. Wij kennen dit gebied door en door en geven graag wat leuke tips mee! Tijdens de korte route maak je hier een lus van zo’n 18 kilometer, die bij de andere route wat langer is. Vanuit Werkendam fiets je vervolgens door het Land van Heusden en Altena. Het schip ligt in het prachtige stadje Heusden aan de Maas, waar je ’s avonds na het diner een wandeling kunt maken over de vesting.

Dag 5 ​

Loonse en Drunse duinen, Heusden & Grave​

Vandaag kun je kiezen of je 37 km of 47 km fietst. De fietstocht van vandaag brengt je naar de ‘Brabantse Sahara’. Het 3.500 hectare grote Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen is een aaneenschakeling van bos, heidevelden en uitgestrekte stuifzanden. Na de terugweg door het Brabantse platteland kun je nog een keer de prachtige vesting van Heusden bewonderen. Aan het begin van de middag ga je  weer aan boord en is het tijd om te relaxen. Dan worden de touwen losgegooid en vertrekt het schip voor een mooie lange vaartocht over de Maas naar Grave, waar je na het avondeten aankomt.

Dag 6

Groesbeek & Nijmegen​

Vandaag kun je kiezen of je 45 of 48 km fietst. Vanuit Grave steek je de Maas over. Het eerste deel van de route gaat door het dal van de Maas en is vlak. Voor de korte, pittige route rij je langs de Kiekberg de heuvels en bossen in. Je doorkruist het Rijk van Nijmegen met zijn oude beukenlanen, vennen en moerassen. Na het eerste ‘colletje’ komt Groesbeek in zicht.

Later passeer je het dorp Heilig Land Stichting en begint in Berg en Dal een lange afdaling. De iets langere route kent minder hoogteverschillen. Je fietst op de Brabantse oever van de Maas naar Cuijk, waar je met het pontje de rivier oversteekt. Daarna gaat de route min of meer om de heuvels van Nijmegen heen, richting het Duitse Kranenburg. Beide routes brengen je via Beek-Ubbergen naar Nijmegen. Je brengt de avond en nacht door aan de rand van de binnenstad.

Dag 7

Arnhem​

De laatste fietsdag staat weer helemaal in het teken van de rivierlandschappen. Je kunt vandaag 27 of 37 km fietsen. Voor de korte route neem je de Waalbrug naar de andere oever. Je fietst over de dijk en langs de uiterwaarden naar het plaatsje Gendt en gaat verder langs het Pannerdens Kanaal (de Rijn).

In Malburgen steek je de Rijnbrug naar Arnhem over. Als je meer kilometers wilt maken, fiets je vanaf Nijmegen langs de Ooijpolder en door de Millingerwaard naar het pontje over de Waal bij Doornenburg. Hier is de splitsing van de Rijn en de Waal. Meteen daarna neem je het pontje over de Rijn naar Pannerden en fiets je richting Westervoort, waar de Rijn en IJssel splitsen. Hier neem je de IJsselbrug, waarna je de laatste kilometers naar Arnhem aflegt. Vanaf 14.00 uur ligt het schip in Arnhem aan de Rijnkade en uiterlijk om 16.30 uur uur begin je – na een hartelijk afscheid van de bemanning – aan de thuisreis.

Fietsen en varen Rivierenland

Overnachtingen

Waar slaap je?

Het gezellige rivierschip De Nassau met 34 hutten voor maximaal 68 passagiers ligt in haar thuishaven in Arnhem. De hutten aan boord zijn van alle gemakken voorzien en bieden een goede nachtrust. Op het bovendek bevindt zich een grote salon met restaurant, bar en lounge.

Ontspannen op avontuur

Goed om te weten

Ontspannen
op avontuur

Waarom boeken
bij Avontuur Dichtbij?

Lees meer

12, 18, 24 september

Avontuur Dichtbij is een groot voorstander van het openbaar vervoer, Arnhem is goed bereikbaar per trein.

Reisbeschrijving Fietsen en varen Rivierenland

Binnen een week na boeking ontvang je de informatie met daarin meer details over de route en locatie.

Samengesteld door Arno

Arno is de schipper van de Nassau en hij is tevens je gastheer. Arno heeft de route van deze trip samengesteld. Hij geeft de dagelijkse briefing van de fietstocht en zorgt ervoor dat je niets tekortkomt. 

Meer zoals deze trip