Ontdek Friesland en Terschelling

8-daagse groepsreis

Ga al fietsend en varend het unieke landschap van Friesland ontdekken. Je bezoekt kleine historische steden en geniet van prachtige uitzichten vanaf de fiets en het schip. Tijdens dit avontuur maak je ook een stop op Terschelling en krijg je de kans om dit waddeneiland te ontdekken

De data voor dit microavontuur komen binnenkort op de site.

Fietsen en varen in Friesland

De fraaie mix van Friesland​​ en Terschelling

Klaar voor een avontuur op het water? In dit avontuur ga je al varend en fietsend Friesland en Terschelling ontdekken. Vanuit de thuishaven van het schip Lena Maria, Enkhuizen, vertrek je richting Friesland, maar eerst leer je de bemanning, reisgenoten en het schip kennen. In deze tocht kom je onder andere langs Terschelling, Harlingen, Leeuwarden en Sneek. Aan het begin van de reis vaar en fiets je vooral langs de kust en later ga je al fietsend door het binnenland van Friesland. Je zult ontzettend veel verschillende landschappen tegenkomen en prachtige uitzichten hebben. Naast de vergezichten ontdek je ook de steden van dichtbij. Doe een avondwandeling of ga langs de highlights van de steden. Er is genoeg te doen! En af en toe een pauze van al het fietsen en varen is ook wel verdiend.

Voor wie?

Voor de vaar en fiets liefhebbers die klaar zijn voor een avontuur.

 • 7 overnachtingen aan boord van Lena Maria
 • 7x ontbijt, verpakte lunch en driegangendiner
 • welkomstdrankje
 • koffie en thee aan boord tot 16:00 uur
 • beddengoed en handdoeken
 • dagelijkse reiniging van de hut
 • dagelijkse briefing door de bemanning
 • kaarten en routes voor de fietstochten
 • GPS-routes
 • waterdichte fietstas
 • wifi
 • transport van en naar het arrangement
 • reis- en annuleringsverzekering
 • drankjes
 • fietshuur €85 per week / huur e-bike € 185 per week
 • huur fietshelm € 10 per week
 • entreegelden 
 • kosten voor veerpontjes
 • parkeerkosten
 • boekingskosten inclusief calamiteitenfonds €25 per boeking
 • bijdrage SGR € 5 per persoon

NB. Bij meenemen eigen fiets:

 • parkeren eigen fiets € 10 per week
 • parkeren en opladen e-bike € 25 per week

Geef bij boeking door of je een fiets wilt huren of zelf wilt meenemen. Huur en meenemen van e-bikes is op aanvraag.

 

 • €20 parkeerkosten voor je eigen fiets

De planning

Dag tot dag - Fietsen en varen in Friesland

Dag 1

Inchecken schip Lena Maria​

Om 14:00 uur ligt het schip klaar in de haven van Enkhuizen. De bemanning zal jullie kennis laten maken met het schip en de accommodatie. Na de kennismaking gaat Lena Maria, jullie drijvende hotel voor deze reis, vertrekken richting Stavoren. Bij het maken van de eerste vaartocht steek je de voormalige Zuiderzee over. Na ongeveer 2,5 uur varen kom je binnen in het kleine Hanzestadje Stavoren voor de eerste overnachting aan boord. 

Voordat het zo ver is om te gaan slapen, staat er nog een driegangendiner klaar in het restaurantgedeelte. Voortaan staat er elke avond een driegangendiner voor jullie klaar. Als de ogen zwaar worden, kunnen jullie naar de hutten op het benedendek om te gaan slapen.

Fietsen Friesland

Fietsen en varen in Friesland

Fietsen en varen in Friesland

Dag 2

Workum en Makkum​

Goedemorgen! Hopelijk lagen de bedden in de hutten lekker. Het is tijd voor het ontbijt. In het restaurant staat een heerlijk ontbijtbuffet voor jullie klaar. De aankomende week kunnen jullie elke ochtend genieten van een ontbijt aan boord. Je kunt meteen een lunchpakket samenstellen voor tijdens het fietsen. Lekker makkelijk!

Het tijd voor de eerste fietstocht. De route gaat langs de Friese kust richting het noorden. Onderweg passeer je de historische haven van Hindeloopen en Workum. Dit zijn beide kleine pittoreske vissersdorpjes. In Workum kun je een bezoek brengen aan het Jopie Huisman museum, gewijd aan een iconische lokale kunstenaar met een unieke Friese benadering van het leven en de kunst. Vervolgens fiets je door naar Makkum. Hier kan je een bezoek brengen aan een enorme hal, waarin scheepsbouwers superjachten aan het bouwen zijn. In Makkum wordt je weer verwelkomd aan boord door de bemanning voor koffie en thee. 

Dag 3

Terschelling​

Na het ontbijt vaart de kapitein de Lena Maria door de zeesluizen naar de Waddenzee. In ongeveer vier uur tijd kom je aan in Terschelling. Naast het vogelleven op de overtocht zijn ook enkele zeehonden te spotten onderweg, als je geluk hebt. 

Je hebt genoeg tijd om het eiland te verkennen. Er zijn veel mooie dorpen, stranden en duinen te zien. Het oostelijke deel van Terschelling is één groot natuurgebied waar je kans maakt om zwart gevleugelde stelten, grote kolonies lepelaars en grote mantelmeeuwen te spotten. 

terschelling zeilen wadden
Fietsen in Friesland

Dag 4

Harlingen en Leeuwarden​

In de ochtend vaart de Lena Maria weer terug naar het vasteland. Vanaf het historische vissersplaatsje Harlingen verlaat je deze week voor het eerst de kust. Als eerste kom je langs Franeker, een van de elf Friese steden. Je kunt hier een bezoek brengen aan het Koninklijk Planetarium en het werkend model van het zonnestelsel van Eise Eisinga uit de 18de eeuw. 

Je fietst door naar Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland. Leeuwarden is een bruisende stad met veel te zien en te doen. De kerktoren van Oldehoeve is daar zeker een hoogtepunt van. Het wordt ook wel de Friese toren van Piza genoemd.

Dag 5

De Alde Feanen en Grou​

Tijdens het ontbijt vaar je met de Lena Maria Leeuwarden uit. De fietstocht begint buiten de stad in de richting van Nationaal Park De Alde Feanen. Dit park bestaat uit een verscheidenheid aan landschappen met kleine meren, rietkragen en moerasbos.In de 17de eeuw werd het gebied ontgonnen voor natte turf. Nu, eeuwen later, hebben de voormalige mijngronden zich tot een spectaculaire natuurgebied met meer dan 400 verschillende plantensoorten. Het ene moment ziet  een weids uitzicht over uitgestrekte graslanden en wuivende rietvelden, het andere moment heb je een beschut gevoel als je door sprookjesachtige moerasbossen fietst. 

Daarna fiets je naar Grou, hier ligt de Lena Maria voor de nacht aangemeerd.

Fietsen Friesland
Fietsen Friesland

Dag 6

Sneek​

Vanochtend begin je vanuit Grou in westelijke richting te fietsen voor een dag vol rustige fietspaden en weidse uitzichten. De bestemming van vandaag is Sneek, de oudste vestingstad van de provincie. Sneek, oftewel Snits in het Fries, speelde een sleutelrol in de Fries-Hollandse oorlogen van de 13e tot 15e eeuw, toen de graven van Holland probeerden de vrije Friese gebieden te veroveren. Een van de hoogtepunten van de stad is de Waterpoort, een indrukwekkende poort die de stad en haven met elkaar verbindt en die zowel defensief als decoratief is. Vanavond ligt de Lena Maria aangemeerd in Sneek.

Dag 7

Heeg, Stavoren en Enkhuizen​

De laatste fietsroute van deze reis is helaas al aangebroken. Deze brengt je van Sneek naar Heeg.Dit 18de eeuwse dorp staat bekend om zijn lange geschiedenis van de palinghandel met Londen, die tot 1938 voortduurde. Vanuit Heeg gingen de traditionele houten palingbootjes het Noordzeekanaal over de Theems op om aan te meren in het centrum van Londen. De palingen werden levend in de bodem van de boten getransporteerd, die speciale gaten hadden om het water in en uit te laten stromen. Vanuit Heeg fiets je langs het Fluessen Meer door het klassieke Friese landschap. Als je in stavoren aankomt, ligt de Lena Maria klaar om je terug te brengen naar Enkhuizen.

Voordat het zo ver is om te gaan slapen, staat er nog een driegangendiner klaar in het restaurantgedeelte. Voortaan staat er elke avond een driegangendiner voor jullie klaar. Als de ogen zwaar worden, kunnen jullie naar de hutten op het benedendek om te gaan slapen.

Fietsen Friesland
Fietsen Friesland

Dag 8

Uitchecken schip Lena Maria ​

Geniet van je laatste ontbijt aan boord. Om 09:30 uur verlaat je de boot nadat je hebt uitgecheckt.

Overnachtingen

Waar slaap je?

Enkhuizen is de thuishaven van het schip Lena Maria. Vanuit deze haven begint het avontuur. De haven is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, omdat de haven van Enkhuizen heel dicht bij het treinstation van Enkhuizen zit. Dit station bevindt zich op een uur van Amsterdam Centraal. 

De Lena Maria gaat jullie van a naar b brengen tijdens dit avontuur. Dit is tevens de plek waar je slaapt, eet en ontspant. Dit schip biedt veel ruimte en comfort aan haar passagiers. Op het benedendek zitten 12 hutten voorzien van 2 eenpersoonsbedden, opbergmogelijkheden en een kleine privé badkamer. Op het bovendek zit een restaurant en een plek waar je rustig kunt zitten, eten en relaxen. Dit is een perfecte plek om te ontspannen na een lange dag fietsen

Ontspannen op avontuur

Goed om te weten

Ontspannen
op avontuur

Waarom boeken
bij Avontuur Dichtbij?

Lees meer

De capaciteit van de boot is 24 personen (exclusief bemanning).

De data voor dit microavontuur komen binnenkort op de site.

Avontuur Dichtbij is een groot voorstander van het openbaar vervoer, Enkhuizen is goed bereikbaar per trein.

Reisbeschrijving Fietsen en varen in Friesland

Binnen twee werkdagen na boeking ontvang je de informatie waarin meer details staan over de route en locatie. 

Samengesteld door Eelke

Eelke is de schipper van de Lena Maria en hij is tevens je gastheer. Hij heeft de route van deze trip samengesteld. Als geboren Fries die Friesland kent als zijn broekzak, is hij daarvoor de perfecte persoon. Eelke geeft de dagelijkse briefing van de fietstocht en zorgt ervoor dat je niets tekortkomt. 

Meer zoals deze trip