Actief in Drenthe

3-daags microavontuur

Geniet van prachtige natuur en bijzondere ontmoetingen tijdens dit driedaags microavontuur in Drenthe. Vanuit je sfeervolle B&B in Ruinerwold fiets je naar Frederiksoord, één van de Koloniën van Weldadigheid. In Ruinen stap je via een VR bril in het leven van de hoogbejaarde boer Egbert, die  nog altijd leeft zoals onze grootvaders leefden. Tijdens een wandeling leer je het gebied en zijn bewoners kennen. De laatste dag bezoek je  Kamp Westerbork. 

3-daags microavontuur

Actief in Drenthe

Ontdek Drenthe per fiets en te voet en bezoek de nieuwste UNESCO site Frederiksoord, één van de  Koloniën van Weldadigheid. Hier ontdek je hoe 200 jaar geleden arme gezinnen als kolonist het land moesten ontginnen. Vanuit Ruinen maak je een bijzondere wandeling waar je met audio- en video clips kennis maakt met bijzondere bewoners en de geschiedenis van het gebied. De laatste dag kun je een mooie fietstocht maken dwars door nationaal park Dwingelderveld naar het indrukwekkende Kamp Westerbork. 

 • Ontdek Drenthe per fiets en te voet
 • Bezoek de Proefkolonie Frederiksoord, sinds juli op de UNESCO werelderfgoedlijst
 • Zet je VR bril op en ontdek het bijzondere leven van de oude boer Egbert, die nog leeft zoals onze voorouders leefden
 • Maak een prachtige wandeling, begeleid door audio- en videoclips
 • Je overnacht in een sfeervolle B&B
Wanneer?

Dit microavontuur is het hele jaar door te beleven.

 

Voor wie?

Voor de sportieve natuur- en geschiedenisliefhebber.

 

 • 2 overnachtingen in een kleinschalige B&B
 • 2x ontbijt
 • Fiets- en wandelroutes
 • Wandeling en VR beleving vanuit Ruinen met audio- en videoclips. Met koffie/thee en een Drentse lekkernij.
 • Bezoek aan Kamp Westerbork 
 • Toeristenbelasting
 • Overige maaltijden
 • Vervoer van en naar het arrangement
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Boekingskosten inclusief calamiteitenfonds €25 per boeking

De planning

Dag tot dag in Drenthe

Dag 1

Bezoek aan Frederiksoord

Je driedaags microavontuur door Drenthe start in Meppel. Hier kun je een OV-fiets huren of een fiets met versnellingen. In Meppel kun je de historische binnenstad bezoeken. Het is zo’n 6 km fietsen naar Ruinerwold, waar je incheckt in je gezellige B&B. Daarna stap je weer op de fiets, en fiets je naar Frederiksoord (16 km). Dit is één van de drie Koloniën van Weldadigheid, opgericht in 1818. Arme gezinnen uit de steden in het westen van het land (paupers) hielpen hier als kolonist het land te ontginnen.  In Museum de Proefkolonie maak je kennis met het leven van de kolonisten. Vanwege de schoonheid van de gebouwen en de omgeving is dit sinds kort een UNESCO werelderfgoed site. In de omgeving zijn verschillende wandel- en fietsroutes. Onderweg naar Frederiksoord kom je langs  het imposante hunebed D53 van bijna 18 meter lang. Ook  kun je een bezoek brengen aan een Vlinderparadijs en met een speciale railfiets over de rails fietsen door het  mooie natuurgebied Holtingerveld. 

Museum De Proefkolonie in Drenthe

Dag 2

Ruinen en NP Dwingelderveld

Na het ontbijt fiets je naar het brinkdorp Ruinen om de Drentse omgeving op een interactieve manier te beleven . Je neemt plaats in een ouderwets ingerichte woonkamer en via een VR bril maak je kennis met het leven van de hoogbejaarde boer Egbert. De moderne tijd is aan Egbert voorbij gegaan en hij leeft nog zoals in de jaren vijftig. Vervolgens maak je een prachtige wandeling (15 km) door het omringende gebied. Je wandelt door groene velden en het nationale park Dwingelderveld met zijn natte heide, stuifzand en vennen.  Videobeelden en audioclips geven je een inkijkje in de geschiedenis van het gebied en het leven van de bewoners. Je kunt langsgaan bij lokale voedselproducenten, waardoor je een beeld krijgt hoe ons voedsel kan worden geproduceerd. Zij doen dit met liefde voor de dieren, het landschap en de producten. 

*De Drenthe Hike Foodsteps is tevens op de fiets te beleven!

Virtual Reality ervaring in Ruinen, Drenthe

Dag 3

Kamp Westerbork

Op de laatste dag bezoek je Kamp Westerbork. Het is een mooie fietsroute dwars door Dwingelderveld (40 km), maar het is ook mogelijk om er vanuit Meppel met het openbaar vervoer te komen. Kamp Westerbork was tijdens de Tweede Wereldoorlog een doorgangskamp naar concentratiekampen als Auschwitz en Sobibor. In het museum word je verteld over het leven in het kamp en op het kampterrein kan je verschillende monumenten bekijken. Een indrukwekkend bezoek die je even stil laat staan bij deze verschrikkelijke tijd. Tussen het museum en het kampterrein loopt het Planetenpad, waarbij je leert over de planeten en het zonnestelsel.

Treinwagon op de oude spoorlijn van Westerbork

Overnachtingen

Waar slaap je?

Je overnacht in een sfeervolle B&B in Ruinerwold. Ontbijt is inbegrepen.

Ontspannen op avontuur

Goed om te weten

Ontspannen
op avontuur

Waarom boeken
bij Avontuur Dichtbij?

Lees meer
 • kleding voor verschillende weertypen
 • goede wandelschoenen
 • fietstassen voor je bagage
 • snacks en water voor onderweg
 • eerste hulp
 • eventueel een powerbank om je telefoon tussentijds op te kunnen laden 

We maken gebruik van kleinschalige hotels dus de beschikbaarheid is beperkt.

Let op: het arrangement is op aanvraag. Wij nemen binnen 2 werkdagen na boeking contact met je op.

Avontuur Dichtbij is een groot voorstander van het openbaar vervoer. Meppel is goed bereikbaar met de trein. Het is ook mogelijk om met de auto te gaan, er zijn parkeerplaatsen bij de B&B.

Op het moment van boeken kun je kiezen voor de Goed Weer Garantie. Wanneer je hiervoor kiest, kun je tot 7 dagen voor vertrek je boeking verplaatsen naar een andere datum. 

Reisbeschrijving trektocht Drenthe

Na boeking ontvang je de informatie met daarin meer details over de route en locatie.

Meer zoals deze trip