Onze acties

Duurzaam reizen

Uitzicht foto van de Dutch Mountain Trail

Wij zetten ons in voor een duurzamere wereld. Wij willen iedereen laten zien hoe bijzonder ons (buur-)land is en dat je niet ver hoeft te reizen om écht weg te zijn. 

Sociale onderneming

Wij hebben een maatschappelijke missie: 

“Een duurzamere reiswereld creëren voor iedere avonturier.” 

Geld verdienen is niet ons hoofddoel, een alternatief zijn voor stedentrips binnen Europa wel. Met avontuurlijke en unieke reizen dichtbij huis wil Avontuur Dichtbij mensen het avontuur bieden dat ze normaliter zoeken in het buitenland. Op deze manier laten wij zien dat je niet hoeft te vliegen om avontuur te ervaren.

Ons duurzaamheidsbeleid

Onze reizen zijn met oog op duurzaamheid samengesteld. Ze laten de schoonheid van de natuur zien en laten zien dat je helemaal niet ver hoeft te reizen voor een unieke ervaring. Samen kunnen we toerisme spreiden; naar minder bekende nationale parken en regio’s buiten het drukke hoogseizoen. Ons duurzaamheidsbeleid lees je hier.

Duurzame accommodaties

Wij werken het liefst samen met accommodaties die zich inzetten voor een duurzamere wereld. Aan de hand van acht criteria beoordelen wij onze accommodaties. Op de pagina’s van de microavonturen gaan we beschrijven hoe elke accommodatie scoort op deze criteria. Onze duurzaamheidscriteria lees je hier.

Impactmeting 2021

De impact die we maken kunnen we deels uitdrukken in cijfers. In 2021 zijn er 183 klanten tijdens hun microavontuur in contact geweest met een natuur of cultuur initiatief. Dit vinden we belangrijk, omdat deze contactmomenten ervoor zorgen dat er meer waardering is voor de nabije natuur en cultuur. In 2021 hebben we 83 microavonturen mogen uitvoeren. Als je bedenkt dat 1 microavontuur 95% duurzamer is dan een weekendje Barcelona, dan hebben we met onze microavonturen heel wat CO2 uitstoot beperkt. 

Avontuur Dichtbij steunt meerdere initiatieven die een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Wij vinden het belangrijk dat we samen de natuur verzorgen en beschermen. Samen maken we meer impact. Bij een groot deel van onze avonturen doneren wij €25 per reis aan IVN Natuureducatie, Limburgs Landschap, Stichting de Paardenkamp of het Dommelbimd. In 2021 hebben we in totaal €1825 gedoneerd. €25 aan Stichting Paardenkamp, €175 aan het Limburgs Landschap en €1625 aan IVN Natuureducatie. Met onze donaties worden kinderen in contact gebracht met de natuur, worden natuurgebieden onderhouden en steunen we het verzorgen van paarden. Je leest meer over onze bijdragen op deze pagina.

In augustus 2021 hebben we een cursus gevolgd die werd georganiseerd door Code Sociale Ondernemingen en Stichting Doen. Hier hebben we meer geleerd over het meten en communiceren van onze impact. Vanaf 2022 gaan we hier hard mee aan de slag en duiken we dieper de cijfers in en gaan we op zoek naar mooie verhalen. Mooie verhalen over de lokale ondernemers die we ondersteunen, de gastheren die jullie ontmoeten en de duurzame accommodaties waar je in verblijft.

 

Theory of Change

In de Theory of Change laten we in het kort zien wat we doen. Het helpt ons om focus te houden op onze doelen. Welke doelen willen we bereiken, hoe kunnen we deze doelen bereiken en halen we onze doelen? Belangrijke vragen als je impact wil maken. De Theory of Change kan zo nu en dan veranderen en verdient daarom onze continue aandacht. In alles wat we doen houden we onze doelen en impact in gedachten.

Onze duurzame acties
*Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Travelife

Travelife

Wij zijn hard bezig om het Travelife certificaat te behalen. Travelife is een internationaal certificeringsprogramma voor reisorganisaties die duurzaam willen ondernemen. Het Travelife-keurmerk is voor reizigers een bewijs dat de reizen op een duurzame en eerlijke manier worden uitgevoerd. 

Social Enterprise

Avontuur Dichtbij is een handelsnaam van Reisbrigade. Sinds januari 2022 is Reisbrigade toegelaten tot het netwerk van Sociale Enterprise NL. Social Enterprise zorgt voor verbinding en ondersteuning van en tussen sociale ondernemingen. Samen proberen we de maatschappelijke impact te vergroten. 

Social Enterprise