Ben je klaar voor een pittige hike met spectaculair uitzicht? In het zuiden van Limburg kun je de zwaarste bergwandeling van Nederland lopen: de Dutch Mountain Trail. Deze langeafstandswandeling is ruim 100 km lang en overbrugt bijna 2000 hoogtemeters. De tocht is geschikt voor de ervaren en avontuurlijke wandelaar die op zoek is naar een uitdaging in eigen land!
Onze cadeaubonnen:
De planning
De trektocht begint met een rustige wandeling door Limburg, want veel wandelaars moeten een stuk reizen om in Eygselshoven te komen. Al snel laat je de drukte achter je en omring je jezelf door vogelgeluid en bossen. De eerste bergtop die je tegenkomt is de Wilhelminaberg. Vanaf deze top van de Wilhelminaberg heb je uitzicht over de omgeving en zie je het industriële landschap van deze regio. Let op: wanneer het veel heeft geregend zijn de paden omhoog modderig en glad. Wandelstokken zijn hier in dat geval aanbevolen. Door de bossen, langs de Anselerbeek en het mooie landgoed bij kasteel Erenstein, bereik je Kerkrade. Je overnacht in een gezellige B&B, niet ver van de Limburgse wandelroute.
Je verlaat Kerkrade via onverharde wegen en steekt de Duitse grens over zonder dat je er erg in hebt. Wanneer je in de buurt van Horbach komt merk je ineens op dat mensen je in het Duits groeten. Vandaag kom je meerdere keren piramideachtige blokken tegen. Ze zijn een visuele herinnering van de Siegfriedlinie: een verdedigingslinie die in de jaren ’30 werd gebouwd zodat Hitler zichzelf kon verdedigen tegen aanvallen vanuit het westen. Je loopt een tijdje over de grens tussen Nederland en Duitsland, voordat je het Duitse Orsbach bereikt. Hier ervaar je voor de eerste keer dat echte berggevoel. Je hebt een prachtig uitzicht op het glooiende Nederlandse heuvellandschap. Via de top van de Schneeberg wandel je naar Vaals, waar je overnacht.
Deze dag is een lekkere kuitentrainer! Bovendien loop je vandaag door Nederland, Duitsland én België. Je start met de beklimming van de Vaalserberg. De top van Vaalserberg is niet opgenomen in de 7 Summits, maar je beklimt deze berg tijdens deze wandeling wel. Als je wilt kun je even van de wandelroute afwijken om het Drielandenpunt te bezoeken en de toren te beklimmen.
Via bossen en weides in België en Nederland wandel je in noordelijke richting, bergaf en weer bergop. Onderweg heb je prachtig uitzicht en loopt de wandelroute langs wijngaarden. Kenmerkend tijdens deze bergwandeling zijn de vele kruisbeelden in de berm op kruispunten en de Jezusbeelden in bomen. Dit herinnert je steeds aan het katholieke karakter van Zuid-Limburg. Aan het einde van deze Dutch Mountain Trail etappe beklim je de Eyserberg, om uiteindelijk af te dalen naar het leuke dorp Gulpen.
Wanneer je vertrekt beklim je meteen de eerste berg van de dag: de Gulpenerberg. Aan de voet van het Mariabeeld heb je een prachtig uitzicht op Gulpen en zie je de Eyserberg nog een keer. Vandaag zie je de Vaalserberg meerdere keren aan de horizon verschijnen terwijl je richting de Belgische grens wandelt. Op de top van de Hakkenberg staat een grenspaal. Hierna vervolg je de weg een tijdje door het bos. Uiteindelijk verlaat je de wandelroute om naar Slenaken te lopen, waar je overnacht in een leuk familiehotel.
Deze wandeldag valt qua hoogteverschillen mee, dus je kunt op je gemak van Slenaken naar de wandelroute lopen. Via het Belgische dorp Plank kom je uiteindelijk terecht in het Belgische Sint-Martens-Voeren. Hier kun je een lunchplek uitzoeken of een Belgisch biertje laten inschenken als je dat wilt. Je zit hier vrijwel op de Belgisch-Nederlandse grens, maar de huizen en bebouwing zien er heel anders uit.
Wanneer je Sint-Martens-Voeren verlaat begin je aan de klim van de vijfde top. Draai nog eens om wanneer je de Kattenroth beklimt: je hebt dan een mooi uitzicht op het dorp en de spoorbrug die langs het dorp loopt. Voor de overnachting van vandaag verlaat je de Dutch Mountain Trail en loop je naar Mesch.
De eerste kilometers van deze wandeldag zijn vlak en wat eentonig, maar dat maakt het stadje Eijsden goed. Vanaf Eijsden neem je de veerpont naar het Belgische Lanaye. Wanneer je in noordelijke richting naar Maastricht wandelt weet je dat de laatste – en zwaarste – beklimming nog gaat komen: D’n Observant. Meerdere keren heb je een mooi uitzicht over de Maas. Om de laatste top te bereiken loop je over smalle weggetjes en klauter je via boomwortels omhoog.
Nadat je de zevende en laatste top hebt bereikt is het tijd om af te dalen naar Maastricht, via de ENCI-groeve bij de Sint Pietersberg. Deze pittige wandelroute eindigt bij het treinstation van Maastricht. Maar voel je vrij om eerst in het centrum van Maastricht te vieren dat je het hebt gehaald!
Let op: wanneer de veerpont niet gaat moet je zo’n 8 kilometer extra lopen via de zuidelijke brug (van 1 nov-1 april en soms vanwege weersomstandigheden).