Toerisme als middel voor positieve verandering

Duurzame en gezonde toekomst

Anouschka – Tours that Matter
microavontuur

Amsterdam – Bruisend en innovatief

Door de pandemie kunnen we nieuwe ervaringen niet zoeken aan de andere kant van de wereld. Laten we dit als een kans zien om in te zoomen op de wonderen die onze eigen hoofdstad voor ons in petto heeft! Amsterdam is het bruisende, innovatieve en verbindende hart van Nederland, vol met bijzondere ervaringen die mensen met elkaar en met de stad verbinden. Het nieuwe toerisme is een co-creatie van bewoners en ondernemers die een duurzame en gezonde toekomst van Amsterdam voor ogen hebben.

Impactgedreven initiatieven

Als we zelf opnieuw verliefd worden op onze hoofdstad en meer betrokken raken bij de initiatieven die hier bloeien, dan kunnen we dit samen naar de buitenwereld uitdragen en bezoekers uitnodigen met een zelfde blik naar de stad te kijken. In steden bloeien impactgedreven initiatieven die werken aan een duurzame toekomst. Al deze initiatieven geven je een ervaring van Amsterdam die helemaal draait om inspireren van bewoners en bezoekers om bij te dragen aan de stad. Ontmoet de pioniers, bezoek verborgen pareltjes en draag bij aan een mooiere toekomst. Kom plukken en genieten, proeven en bewonderen!

Tours zorgen voor verbinding met elkaar en de stad

Rondleidingen zijn de laatste jaren in verband gebracht met overlast en massatoerisme, maar een rondleiding is zoveel meer dan een groep mensen op straat. Bij een goede rondleiding staat het verbinden van bezoekers met inspirerende plekken en mensen in de stad centraal.

Het ontdekken van een nieuw stukje Amsterdam, maar ook het ontwikkelen van nieuwe perspectieven. Bijvoorbeeld door in contact te komen met een lokale changemaker. Dit kan bijvoorbeeld een permacultuur expert zijn, een sexwerker, een kunstenaar of een activist.

Het bezoeken van inspirerende initiatieven en praten over sociale, politieke en culturele thema’s die relevant zijn vanuit het Amsterdamse perspectief. Maatschappelijke vraagstukken zoals gentrificatie, duurzaamheid, tolerantie, verantwoorde consumptie – bieden historische diepgang en een rijke educatieve ervaring.

Balans tussen stad, toerisme en de wereld

Sinds COVID-19 is alles anders. Maar ook dit kunnen we zien als een kans, voor onszelf en voor Amsterdam. We kunnen van deze gelegenheid gebruik moeten maken om na te denken over de toekomst, hoe we een betere balans kunnen vinden tussen de stad, toerisme en zijn bewoners en de wereld in het algemeen.

Het is onze uitdaging om reizen een andere betekenis te geven, veel meer dan een bestemming of een plek op de kaart. Voor mij staat reizen voor het ontwikkelen van positiviteit, nieuwe perspectieven en connectie. Wanneer hebben we dat nou meer nodig dan nu?

Nieuwsgierig?

Anouschka heeft een geweldige gids samengesteld barstensvol pionerende projecten, groene tips en inspirerende ideeën voor Amsterdam.

Meer weten over de micro avonturen in Amsterdam? Bekijk hieronder ons aanbod van bijzondere trips in onze hoofdstad. 

Bekijk deze bijpassende trips