Gastheren van het Landschap

Tijdens je IVN Trektocht maak je onderweg op verschillende manieren kennis met de Gastheren van het Landschap. Van een kleurrijke Pluktuin tot een fijne B&B, van een groene charmecamping tot een groot wegrestaurant: alle Gastheren zijn ondernemers die je met open armen zullen ontvangen en die graag vertellen over het landschap waar je doorheen loopt.

Ontmoet de gastheren van het landschap

  • Verhalen van mensen zodat je de natuur écht beleeft
  • Unieke natuurbelevenis
  • Leuke weetjes van mensen die er wonen

Een Gastheer (m/v*) van het Landschap word je niet zomaar: de ondernemers hebben allemaal een op maat gemaakte cursus van het IVN gedaan waarin ze 4 dagdelen lang zijn bijgespijkerd met kennis over hun eigen regio. Mooie verhalen om aan de gasten te vertellen, belangrijke weetjes die niet in de reisboekjes staan, inspirerende tips voor trips en historische feiten over de natuur waarmee ze zich onderscheiden van de andere ondernemers. Je kunt ze dus echt wat vragen!

*Oh, en laat je in de war brengen door de naam gastheer: het zijn minstens net zoveel gastdames als gastheren.

avontuur dichtbij

Leuke tips van de gastheren van het landschap

Na die 4 bijeenkomsten is het nog niet over: alle gastheren binnen een bepaald gebied blijven met elkaar samenwerken en vormen zo een netwerk waarin ze kennis delen en ook bijvoorbeeld ondernemerssafari’s maken in de omgeving van hun eigen bedrijf. Hoogtepunt in een regio is de Beleefweek: dan worden alle gastheren van een regio samengebracht om samen met hun gasten een week lang het gebied volop te beleven.

Dus: heb je nog vragen na een dag wandelen? Zoek je een leuke plek om te eten? Wil je meer weten over de geschiedenis van de omgeving? Vraag het je Gastheer! Hij of Zij weet heel veel en vertelt er graag over!

Een paar ontmoetingen:

Gastheer van het Landschap Lidewij van Bed in Brabant

Na een dag wandelen kwamen we in de buurt van onze B&B, we konden in IVN- navigatie app precies zien hoe ver het nog was. Het lijkt alsof zo’n laatste kilometer de zwaarste is! We zijn wel gewend aan lange wandelingen maar de rugzak met bagage voor 3 dagen was nieuw.

De Gastvrouw van de B&B moet voor het raam hebben klaar gestaan want als we aanbellen gaat de deur meteen open! Lidewij is vriendelijk en hartelijk, en laat ons vol trots de nieuwe kamer zien. We snappen dat ze er trots op is: mooie badkamer, zitkamer met keukenblokje, aparte slaapkamer boven met heerlijke bedden en een eigen terras voor de deur. De enorme tuin heeft een prachtige uitzicht op de weidse verte rondom.

Als we willen, staat er een wijntje koel in de koelkast, en Lidewij vertelt ons de verschillende mogelijkheden om eten te bestellen. Ze is oprecht geïnteresseerd in onze wandelverhalen, en ik vraag haar van alles over de verbouwing van de B&B. De volgende ochtend komt ze op de afgesproken tijd met een krat vol heerlijke ontbijtspullen en als we na het ontbijt weer verder gaan met onze trektocht voelen we ons echt inde watten gelegd en zijn we goed geïnformeerd!

Gastheer van het Landschap Mieke van de Heische Tip

“Ha daar zijn jullie!” Altijd leuk om enthousiast begroet te worden bij de receptie. Het was wel even omschakelen, want na een dag in de natuur kwamen we aan op een vrij levendige camping waar volop gezwommen en gespeeld werd. Het was een zondag en het was de eerste warme dag na een paar dagen regen, dat kan schelen.

Maar Mieke, de gastvrouw zelf die bij de receptie stond, verzekerde ons dat haar camping een oase van rust was. En dat klopte, begin van de avond gingen alle dagjesmensen naar huis en zaten wij prinsheerlijk op het terras voor ons pod te genieten van de rust rond het meertje. Fijne service van Mieke was dat wandelaars altijd even een fiets mogen lenen als ze nog wat van de omgeving willen zien. Erg handig, want wandelkilometers hadden we overdag al genoeg gemaakt. Zo fietsten we op een prachtige zomeravond nog even naar het dorpje Zeeland om een ijsje te eten, erg leuk!

Na een heerlijke nacht zagen we de volgende ochtend Mieke al van verre over het strandje aan komen lopen met een ontbijtkrat. Alles was tot in de puntjes verzorgd: fruit, verse koffie, broodjes, vegetarisch beleg zoals gevraagd en een gekookt eitje met een smiley erop. De lunch was apart verpakt; de broodjes waren al gesmeerd! Heel fijn verzorgd allemaal. Mieke vertelde ons over haar Opa die de camping begonnen was, hoe ze hier als kind was opgegroeid en over de uitdaging toen ze ruim 10 jaar geleden plotseling het beheer over de camping kreeg. Nu draait alles naar wens, Mieke en haar man Patrick zijn allebei Gastheer van het Landschap en trots op het Brabantse landschap waar ze wonen en werken!

Nieuwsgierig? 

Wil je meer weten over microavonturen in Nederland en België? Bekijk hier ons aanbod van bijzondere trips dichtbij huis.

Bekijk deze bijpassende trips

Dit is reizen met Avontuur Dichtbij

Ontspannen op avontuur

Trektochten IVN

Kun je niet wachten om weer op reis te gaan en nieuwe avonturen te beleven? Dan is er goed nieuws: verrassende avonturen beleef je ook in Nederland en België. De ervaren avonturiers van Avontuur Dichtbij stelden verrassende trips samen, waarbij je helemaal tot rust komt én je (buur)land op een andere manier leert kennen. Je hoeft zelf niets uit te zoeken, je complete microavontuur wordt met één druk op de knop voor je geregeld.

De voordelen van Avontuur Dichtbij

  • Je hoeft zelf niets uit te zoeken of te regelen
  • Unieke trips, samengesteld door avonturiers
  • Veilig op reis: we zijn aangesloten bij de SGR

Avontuur Dichtbij biedt verschillende verrassende weekjes of weekendjes weg in Nederland en België. Deze trips zijn samengesteld door ervaren avonturiers, die de activiteiten en accommodaties zelf getest hebben. Ze kiezen vooral voor minder bekende plekken. Dat is niet alleen leuk en verrassend voor jou als reiziger, maar het gaat ook overtoerisme bij de bekendste bezienswaardigheden tegen. De trips zijn zorgvuldig ontwikkeld en je weet zo zeker dat je de meest bijzondere plekken ziet en beleeft. Je hoeft zelf niets meer uit te zoeken of te regelen. Met één druk op de knop is je hele trip tot in de puntjes verzorgd.

avontuur dichtbij

Ontspannen op avontuur

We vinden het belangrijk dat je ook ter plekke ontspannen op avontuur kunt. We zorgen dan ook voor uitgebreide informatie vooraf. En als er iets is, dan zijn we 24/7 bereikbaar. Eén van onze reizigers: Ik heb via Avontuur Dichtbij de driedaagse trektocht over de Maashorst gelopen. Het was een fantastische ervaring. Van tevoren krijg je genoeg informatie om goed voorbereid op pad te gaan. Alles is onderweg goed geregeld met leuke accommodaties en zelfs ontbijt en lunch. Mocht er toch iets niet goed gaan, dan is Avontuur Dichtbij bereikbaar om je te helpen. Je voelt je echt even ver weg, dichtbij huis.”

Duurzaam reizen

Natuurlijk heeft reizen dichtbij huis volop voordelen. Je hoeft niet ver te reizen, dus het genieten start zodra je trip begint. Niet vliegen betekent ook veel minder CO2-uitstoot, dus dat is goed voor het klimaat. Bovendien kiezen we bewust voor duurzame accommodaties van eigenaren die een eerlijke prijs rekenen voor hun slaapplekken. Geen wurgcontracten, maar prijzen die kloppen. Daarnaast bieden we volop activiteiten in de natuur. Lange trektochten, varen of fietsen: zo maak je je hoofd helemaal leeg en kom je echt tot rust.

Steun lokale ondernemers

De weekenden en weekjes weg van Avontuur Dichtbij barsten van de verrassende activiteiten. Je leert zo een heel andere kant van je eigen land of buurland kennen. Tegelijk steun je volop lokale ondernemers en maak je kennis met enthousiaste gastheren, die je graag de mooiste verhalen over hun gebied vertellen. Denk aan de natuurgidsen van het IVN, die alles weten over de natuur in onze nationale parken. Per trip vragen we een bijdrage van 25 euro, die we schenken aan een sociaal project of een natuurbeschermingsproject. Zo draagt jouw microavontuur bij aan een betere wereld.

Nieuwsgierig? 

Wil je meer weten over microavonturen in Nederland en België? Bekijk hier ons aanbod van bijzondere trips dichtbij huis.

Bekijk deze bijpassende trips