Fototips

Deel je foto met Avontuur Dichtbij en ontvang €25 korting op je volgende reis

Fototips avontuur
Leg jouw mooiste momenten vast en deel ze met ons

Wij geven €25 korting  aan reizigers die hun avontuurlijke foto’s met ons willen delen! De foto’s zijn een weergave van jouw reis met Avontuur Dichtbij en die willen wij gebruiken voor onze sociale mediakanalen. We zijn op zoek naar foto’s met mensen, dieren, de prachtige natuur en alles wat jij maar bedenkt! Wees creatief en maak er wat leuks van. Stuur je foto met een korte omschrijving naar megan@avontuurdichtbij.nl

Waar moet jouw foto aan voldoen:

 • Je hebt de foto zelf gemaakt tijdens jouw reis met Avontuur Dichtbij en stuurt deze digitaal op
 • De foto is van een goede kwaliteit (de afbeelding is niet overbelicht, onscherp etc.)
 • Er is geen watermerk zichtbaar in de foto 
 • De foto is niet te veel bewerkt en heeft geen frame of andere versieringen
 • En tot slot: de foto is geslaagd als jij er tevreden mee bent!

*Je ontvangt €25 korting op je volgende reis en met het insturen van jouw foto geef je toestemming aan Avontuur Dichtbij om de foto’s rechtenvrij te publiceren op sociale media. 


Bekijk in deze blog voorbeelden van goede foto’s en onze 3 master-tips voor een geweldige shot.

activiteiten friesland
Bizon op de Maashorst

Wat is belangrijk voor een goede foto?

Voordat je foto’s gaat maken, denk aan de volgende punten:

 1. Speel met het licht
 2. Kies de juiste compositie
 3. Gebruik onze korte tips

Succes en veel plezier!

1

Speel met het licht

Je hoeft helemaal geen dure camera’s te gebruiken om de perfecte foto te maken. Als je goed leert werken met het licht kan je ook met je eigen telefoon een kwalitatief goede foto maken. Het leuke is dat onder alle weersomstandigheden fotografie mogelijk is. Zelfs bij regen, want bij slecht weer worden de foto’s misschien wat dramatischer. Door uit verschillende hoeken te fotograferen kan je met het licht spelen. Op deze manier kom je erachter waar het licht mooi valt. Het mooiste is om gebruik te maken van zacht licht. Het gebruiken van direct zonlicht wordt over het algemeen als lastig ervaren om daar mooie foto’s mee te maken. Door het gebruik van zacht licht zijn er geen ongewenste schaduwen, is de foto niet overbelicht en komen de kleuren mooier naar voren. Dus vermijd direct zonlicht en experimenteer met het licht!

Schotse Hooglanders op de Maashorst

2

Kies de juiste compositie

Hoe maak ik een goede compositie? Een van de belangrijkste vragen die je jezelf moet afvragen wanneer je een foto gaat maken. Tijdens het fotograferen maak je vaak onbewust een compositie in je hoofd. Door te bepalen wat je waar in beeld wil hebben, krijg je de foto die je voor ogen hebt. Dit kan je bereiken door zelf te verplaatsen, maar soms is het ook mogelijk om het onderwerp te verplaatsen. De juiste compositie bepalen kan op gevoel, maar er zijn ook regels opgesteld waaraan je je kan houden.

Regel van derden

Dit is een van de meest gebruikte regels voor een compositie. Hierbij verdeel je de foto in 9 vakken (3×3). Het onderwerp moet bij deze regel op een van de lijnen vallen, waardoor het beeld sterker wordt. Als het belangrijkste beeldelement op het kruispunt van een van deze lijnen valt, wordt het beeld nog sterker. Op deze manier zorg je ervoor dat de aandacht op het juiste element wordt gelegd.

De gulden snede

Als je deze regel gebruikt, maak je net zoals bij de regel van derden 3×3 lijnen, maar deze keer maak je 9 ongelijke vakken. Deze regel is gebaseerd op een wiskundige berekening, waardoor het middelste vlak kleiner is. De lijnen zijn  meer naar het midden toe geplaatst. Voor de rest gelden wel dezelfde regels als de regel van derden. Om de aandacht te krijgen, moet het beeld op de lijn of het snijpunt liggen.

3

Gebruik onze korte tips
 • Misschien wel het belangrijkste: zorg ervoor dat je lens schoon is
 • Maak veel foto’s en houd het simpel. Door veel en vaak te fotograferen wordt je een betere fotograaf.
 • Houd je camera stil en recht.
 • Als je foto’s van mensen maakt, laat ze niet altijd poseren of in de camera kijken. Als je ongemerkt foto’s maakt, worden de foto’s vaak spontaner.
 • Als je een smartphone gebruikt, zoom niet in. Je kan beter zelf van plek verplaatsen, want inzoomen gaat ten koste van de kwaliteit van de foto.
 • Verander van positie: door je knieën, liggen, ergens op staan, dichtbij of juist ver weg. 
 • Speel met symmetrie, lijnen en patronen.